Ангела Меркел Джо Байдън
Меркел и Байдън през 2015 година (Снимка: Marc Mueller)

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън се съгласиха, че пандемията от COVID-19 може да бъде преодоляна само чрез по-тясно международно сътрудничество.

Това предаде „Ройтерс“. Агенцията се позовава на правителствения говорител в Берлин Щефен Зайберт. Той уточни, че Меркел и Байдън са провели телефонен разговор. В същото време Ангела Меркел заявила за готовността на Германия да поеме отговорност при изпълнението на международните задачи заедно с европейските и трансатлантическите си партньори, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт.

Канцлерът поздравила Байдън за неговото встъпване в длъжност, а също така приветствала завръщането на САЩ в Световната здравна организация (СЗО) и Парижкото споразумение за климата.

Освен това политиците обсъдили ситуацията в Иран и Афганистан, както и международната търговия. Меркел изрази готовността на Германия и европейските партньори да си сътрудничат със САЩ.

По-рано германският канцлер нарече инаугурацията на Байдън триумф на демокрацията. Джо Байдън положи клетва и встъпи в длъжност като президент на САЩ на 20 януари.

Вижте още:
Байдън може да премахне вносните мита върху китайските стокиАдминистрацията на американския президент Джо Байдън ще разгледа възможността за премахване на вносн…Jan 26 2021skafeto.com

Без Байдън на форума „Давос“, Си Дзинпин със силни думи за света след К-19Президентът на Китай Си Дзинпин изложи днес своя възглед за света, в който страните признават национ…Jan 25 2021skafeto.com

Наше момче охранява инагурацията на Джо БайдънПрез седмицата Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ. Това беше най-охраняваната …Jan 25 2021skafeto.com

loading...