Matthias Oben from Pexels

Кубинските държавни медии отразиха избухването на редки антиправителствени демонстрации в неделя и обвиниха за протестите „неолиберални“ противници на властта, предаде „Блумбърг“.

Изображения в социалните медии показаха големи тълпи демонстранти в столицата Хавана, както и провинциални градове. Големите мобилизации срещу режима са рядкост на строго контролирания остров, който стриктно ограничава несъгласието.

„Тези, които подкрепят демонстрациите, не искат благосъстоянието на хората, а по-скоро приватизацията на здравеопазването и образованието и неолиберализма“, написа държавният Prensa Latina, като цитира президента Мигел Диас-Канел.

Куба се сблъсква с нарастващ глад, след като икономиката ѝ беше засегната от спад в приходите от туризъм, след като настъпи пандемията. Миналата година правителството въведе спешни икономически реформи в отговор на спада, включително премахване на някои субсидии, коригиране на цените и заплатите и прекратяване на системата с двойна валута.

„Некомпетентната комунистическа партия на Куба не може да храни хората си или да ги защитава срещу вируса, ​​каза републиканският сенатор от кубински произход Марко Рубио. В „Туитър“, Рубио призова кубинските военни да защитават хората, а не режима.


loading...