сащ ирак

Военни сили на САЩ възобновяват операциите си срещу бойци от „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в Ирак, както и работят за скорошното подновяване обучението на иракските сили, заявиха американски служители в сряда, предаде АП.

Един служител заяви, че някои съвместни операции между силите на САЩ и Ирак вече са започнали.

Отношенията с Ирак бяха прекъснати, след като САЩ на 3 януари нанесоха удар с дронове близо до международното летище на Багдад, при което беше убит иранският генерал Касем Солеймани.

По-късно парламентът гласува за експулсиране на американските сили от страната, а премиерът Адел Абдул-Махди помоли Вашингтон да изработи пътна карта за изтегляне на войските.

САЩ категорично отхвърлиха тази молба и не оттеглиха повече от 5000 свои войници.

Един от официалните лица заяви, че военните лидери са обсъдили възобновяването на операциите с иракчаните, но не е ясно кой е участвал в тези разговори или дали лидерите на иракското правителство подкрепят публично този ход.

Иракските лидери бяха ядосани от американския удар с дронове и отстъпителните атаки от страна на Иран. Иранските ракети удариха авиобаза Ал-Асад миналата седмица и удариха близо до друга база, но прозвучаха предупреждения и никой не беше убит или ранен.

Хиляди антиправителствени протестиращи излязоха в Багдад и Южен Ирак, като много от тях призоваха и САЩ, и Иран да напуснат страната си.

Висши американски служители, включително и държавният секретар Майк Помпео, отхвърлиха призивите за напускане на американските войски, заявявайки, че са от решаващо значение за борбата срещу ДАЕШ.

Още:
Тръмп: Няма и един убит при тяхното нападение! Иран: Отмъщението приключи! Ако САЩ спрат и ние спирамеНито един американец или иракчанин не е пострадал при иранските удари, щетите са минимални, Иран изг…Jan 9 2020skafeto.com

Путин не иска конфронтация между САЩ и Иран в СирияПосещението на президента Владимир Путин в Дамаск показва, че Русия е доминиращата сила в Сирия. Осв…Jan 8 2020skafeto.com

Иран изстреля десетки ракети срещу база в ИракИран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по базата „Айн ал Асад“ в Ирак, където са разпо…Jan 8 2020skafeto.com

loading...