Арсовска

Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ независима кандидатка Данела Арсовска спечели кметския пост в Скопие и ще бъде първата жена-кмет на македонската столица след „гладиаторска битка от фалшиви новини“, както се изрази самата тя по повод твърдение на управляващата партия СДСМ, че тя и съпругът й Ангел имат български паспорти.

На пресконференция дни преди втория кръг на местните избори депутатка от СДСМ излезе с твърдението, че „Даниела Арсовска има българско гражданство“ и че „цели десет години е имала резервна татковина“, както и че е почетен консул на Унгария – страната, в която избяга бившият премиер Никола Груевски.

Арсовска отхвърли това твърдение и посочи, че името й не е Даниела, а Данела, и е кръстена така на името на дядо си Дане, който е македонец. „Родена съм в Скопие като Данела Йовановска, от 20 години съм Арсовска, винаги съм живяла в Скопие, не съм си сменяла името“, заяви тя.

СДСМ обвини Арсовска, че мами избирателите като се представя за независима кандидатура, а всъщност зад нея стои „целият режим на ВМРО-ДПМНЕ“. Според управляващата партия е „очевидно, че Арсовска е зависима от други държави по мотиви и съображения, които лично трябва да съобщи на гражданите“, припомня Дир.бг.

Премиерът Зоран Заев също заяви, че това, че Арсовска има българско гражданство, е „проблем политически, етичен, нечестен“, тъй като тя крие това и се опитва да манипулира избирателите. Той призова Арсовска да се оттегли, ако „обича поне малко Скопие и скопяни“ и се зарече да подаде оставка, ако партията му загуби в Скопие.

Данела Арсовска, родена през 1979 г., е икономист по образование. През 2014 г. е избрана за председател на Македонските стопански камари, през 2015 г. става председател на Македонския съюз на организации на работодателите. Арсовска има богата международна кариера, а на национално ниво от 2016 г. е представител в Националния съвет за европейска интеграция.

Данела Арсовска казва, че тежката битка с онкологично заболяване и борбата за живота на нейния син са я формирали като силна личност. „Борбата за живота си и за живота на детето ти в един момент са прекалено тежък товар, но сега казвам, че щом не загубих тази битка, никога няма да изгубя“, каза Арсовска в интервю за „Женски магазин“ неотдавна.

„Визията ми за Скопие е град, който пази традициите, но гледа и към бъдещето, Скопие като екологично чист град, без транспортен безпорядък, град, какъвто заслужават всички скопяни, с качествен и културен живот. Чист град, с качествена градска инфраструктура, където децата ни ще живеят, дишайки чист въздух. Град, в който си струва да живеем и с който ще се гордеем. Това искам да постигна през следващите четири години“, каза Данела Арсовска.

Виж още:Зоран Заев подаде оставкаЗоран Заев подаде оставка. Премиерът на Република Северна Македония се оттегля от поста си, след кат…Nov 1 2021skafeto.com


loading...