Барби

Резултатите от дългоочакваното американско изпитване на ваксината на „АстраЗенека“ потвърждават, че препаратът е едновременно безопасен и високоефективен, съобщи Дир.бг, цитирайки BBC. В клиничните изпитвания са участвали повече от 32 хиляди доброволци.

Ваксината е показала 79% ефективност при стопиране на COVID симптомите и 100% при предотвратяване на сериозно боледуване на хората. Не са се появили и никакви странични ефекти, касаещи кръвосъсирването.

Това трябва допълнително да успокои някои държави от ЕС, които наскоро са спрели използването на ваксината поради опасения от тромбози, добавя BBC.

Данните от проведеното изпитване, осъществено от експерти от Колумбийския университет и Университета в Рочестър в сътрудничество с „АстраЗенека“, също могат да се окажат полезни за успокояването на хората относно действието на медикамента върху по-възрастните.

Около една пета от доброволците са били на възраст над 65 години и ваксината, поставяна с две дози с интервал от четири седмици, им е осигурила толкова голяма защита, колкото и на по-младите възрастови групи.

Проф. Андрю Полард – един от организаторите на клиничните изпитвания, е категоричен, че резултатите са обнадеждаващи за борбата срещу коронавируса.

„Тези резултати са чудесна новина, тъй като показват забележителната ефикасност на ваксината. Можем да очакваме силно въздействие срещу COVID-19 за всички възрасти и за хора от различен произход“, подчерта проф. Полард.

Виж още:ЕК предприема мерки, с които „АстраЗенека“ може да отиде на съдЕвропейската комисия (ЕК) съобщи днес, че подготвя писмена покана до „АстраЗенека“ за обсъждане на п…Mar 18 2021skafeto.com

63-годишен професор колабира след „АстраЗенека“63-годишен професор колабира след „АстраЗенека“ Lupa.bgАвтор: Lupa.bg 63-годишен университетски проф…Mar 16 2021skafeto.com

Зелена светлина за АстраЗенека! Отново почват имунизациите с разблокираната ваксинаИма официално становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), което потвърждава ефикасността…Mar 19 2021skafeto.com

И Германия спря ваксинирането с „АстраЗенека“Германия ще прекрати поставянето на ваксината на „АстраЗенека (AstraZeneca) след препоръка на национ…Mar 15 2021skafeto.com


loading...