атака киев 1 юни 2023

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

През нощта на 1 юни 2023 г. руските окупатори нападнаха Киев и региона. При атаката са убити трима души, от които две деца. Това съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. „По предварителна информация от спасителите в Деснянския район са открити трима загинали, от които две деца. Има и 4 ранени. Общо медиците са хоспитализирали 5 пострадали в Деснянски и Днепровски район“, каза Виталий Кличко.

По-късно Кличко съобщи, че по данни на медиците седем ранени са настанени в болници в Днепровски и Деснянски район на Киев. На двама души е оказана медицинска помощ на място. Екипите на Бърза помощ все още работят на местата на повикванията.

Властите уточниха, че загиналите деца по предварителна информация са на възраст 5-6 и 12-13 години.

В Деснянския район освен педиатричната сграда са пострадали и две учебни заведения, районният пункт на полиция и детска градина. На съседни на тях блокове са изпочупени прозорците. На едно място има нанесени щети и по водопровод на местната топлофикация.

Военната администрация посочва изрично, че данните за ракети в наземно базиране се уточняват. Щетите са нанесени от отломки на свалени ракети, но не се уточнява какъв тип са те.

По данни Генщаба на Украйна по Киев и областта са пуснати тази нощ 10 ракети тип „Искандер“. По предварителни данни всички ракети са били свалени.

Ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко заяви, че руснаците вероятно са използвали балистични ракети по време на нападението срещу Киев през нощта на 1 юни 2023 г., при което загинаха две деца. Всички открити цели са били свалени от средства за противовъздушна отбрана.

„Първият ден на лятото. Ден на детето. А рашките извършват нова атака срещу столицата и отново убиват! Убиват украински деца.

В тази атака агресорът вероятно използва наземни оперативно-тактически ракетни системи. Следователно ракетите по Киев не са дошли от самолети. Предварително това са били крилати и балистични ракети (броят и видът на оръжията ще бъдат окончателно определени от ВВС).

Според наличната информация всички открити въздушни цели са били унищожени от силите и средствата на нашата противовъздушна отбрана. За съжаление, има жертви и разрушения от падащите отломки“, цитира думите му пресслужбата на военната администрация на Киев в „Телеграм“.

По думите на ръководителя на администрацията в столичния квартал Деснянски отломките са паднали върху поликлиника и върху съседна многоетажна сграда. В резултат на това са загинали 3 души, а други до 10 са ранени.

„Най-лошото е, че сред загиналите има и две деца“, подчертава Попко.

В същото време в Днепровски район отломки са повредили жилищна сграда, запалили са се паркирани автомобили и отломки са паднали на пътното платно.

„Има жертви. На всички тях е оказана медицинска помощ. Оперативните данни се актуализират и уточняват“, добави началникът на Киевската военна администрация.