Беларус Украйна войници

С разполагането на войски в Беларус през ноември 2022 г. Кремъл се опитва да укрепи капацитета на Русия за обучение и да проведе информационна операция, насочена към Запада. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че сателитните снимки показват увеличаване на руското военно оборудване, включително танкове на 230-ия полигон за комбинирани въоръжения „Обуз-Лесновское“ в Брест. Този брой се поддържа приблизително на ниво от една бригада.

В същото време мониторинговата организация „Беларуски гаюн“ съобщи, че Кремъл е преместил там 15 зенитно-ракетни системи „Тор-М2“ и 10 единици неопределено инженерно оборудване.

„Тези разположения подкрепят усилията на Русия да обучава, а не да се подготвя за бойни операции от Беларус. На 28 ноември украинският генерален щаб съобщи, че според него руските сили ще преместят неопределени елементи („някои части“) от Беларус в неопределен район, след като частите „придобият бойна способност“, отбеляза ISW.

Съответните изявления показват, че загубите в боевете сред руските инструктори и стресът, свързан с мобилизацията, са намалили руския капацитет за обучение, което вероятно е увеличило зависимостта от Беларус по отношение на капацитета за обучение, обясняват експертите.

Готви ли Русия атака срещу Киев от територията на Беларус?
Призованите като част от мобилизацията на площад Нахимов, 2022 г (wiki commons)

„Кремъл вероятно ще се опита да използва разполагането на руски войски в Беларус като информационна операция за фиксиране на украинските сили около Киев, за да предотврати използването им в южната и източната част на страната. Малко вероятно е беларуските войски да нападнат Украйна“, допълва Институтът за изследване на войната.

Руските окупатори се готвят да нанесат нови ракетни удари срещу Украйна в близко бъдеще. Подобни действия от страна на агресора обаче имат за цел единствено да продължат досегашния темп на обстрел, а не да го увеличат.

ISW цитира и изявление на Наталия Гуменюк, говорител на Оперативното командване „Юг“, че на 28 ноември в Черно море е била приведена в готовност допълнителна руска ракетна установка, което е още едно доказателство за подготовката на нова вълна от масирани ракетни удари през следващата седмица.

„Въпреки това, поради продължаващото влошаване на състоянието на руския ракетен арсенал по време на предварителните удари, вероятно Русия се стреми да запази, а не да увеличи темпото на стрелба“, допълват от Института за изследване на войната.

Основни констатации на ISW:

  • Заявеното от Русия превземане на няколко малки села около Бахмут на 27 и 28 ноември не означава неизбежно руско обкръжаване на Бахмут.
  • Руските блогъри широко критикуват решението на руското министерство на отбраната да наложи строги митнически ограничения върху вноса на стоки с двойна употреба, което показва дългогодишно и широко разпространено недоволство от воденето на войната в Украйна.
  • Руските сили вероятно се подготвят да нанесат нова вълна от ракетни удари по Украйна през следващата седмица, но тази подготовка вероятно има за цел да подкрепи последния темп на ударите, а не да ги увеличи.
  • Руските сили продължиха да се борят с украинските контраофанзиви в района на Сватово, а руски източници съобщиха, че украинските сили продължават контраофанзивата западно от Кремена.
  • Руските сили постигат постепенни успехи на юг от Бахмут.
  • Руските сили продължават да укрепват позиции и да въвеждат мерки за сигурност в източната част на Херсонска област.
  • Украинските сили продължиха да нанасят удари по руски военни обекти и по критични логистични линии в Южна Украйна.
  • Руските въоръжени сили продължават да се сблъскват с проблеми, свързани с обучението и оборудването, както и с морални и дисциплинарни проблеми, като неуспехите на руската армия имат сериозни социални последици в страната.
  • Завоевателите продължават да се опитват да улеснят интегрирането на образователните системи в окупираните от Украйна територии в руската система.

loading...