https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Русия твърди, че на 30 май Украйна е нанесла серия от удари с дронове срещу Москва, докато Русия отново е насочила към Украйна дронове Shahed, произведени в Иран. Руското министерство на отбраната (МО) обвини Украйна, че е атакувала Москва с осем дрона сутринта на 30 май, и заяви, че руските сили са свалили пет от дроновете и са потиснали три дрона със системи за радиоелектронна борба.

Руският пропагандист Владимир Соловьов обаче твърди, че Украйна е изстреляла 32 дрона, някои от които са били насочени към престижния квартал „Рубльовка“ в Московска област. Руска независима медия твърди, че ударите с дронове са били насочени предимно към райони в близост до резиденцията на руския президент Владимир Путин в Ново Огарьово и други елитни квартали в Московска област.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че няколко сгради в Москва са претърпели незначителни щети, а руски източници засилиха кадрите с малка експлозия в квартал Нова Москва.

Руски военен блогър твърди, че прелитащите над Москва дронове приличат на украински бойни дронове.

Геолокализирани кадри показват, че руските сили свалят дронове, идентифицирани като украински по данни на OSINT, в няколко различни района на Москва и Московска област.

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отрече Украйна да е пряко замесена в удара с дрон, но прогнозира, че в бъдеще може да има увеличение на подобни атаки.

През нощта на 29 срещу 30 май руските сили нанесоха още един удар с дронове Shahed 131 и 136 срещу Киев. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са свалили 29 от 31 руски дрона Shahed 131 и 136, които са били насочени към Киев.

Високопоставени руски служители твърдят, че по време на последните удари руските сили са нанесли удари по важни цели в Киев, вероятно за да изглеждат успешни като отмъщение за неотдавнашното нахлуване в Белгородска област.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу твърди, че руските сили са нанесли удар по система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ през последните дни. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат обаче отриче твърдението на Шойгу.

Неотдавнашните оплаквания на руските военни блогъри относно предполагаемата липса на руска ескалация в отговор на нападението на границата с Белгород и ударите на московските безпилотни самолети не дават основание на руските сили да отдадат дължимото на безпрецедентния мащаб на въздушната си кампания срещу Киев.

Много военни блогъри, включително високопоставени гласове като бившия руски офицер Игор Гиркин и финансиста от групата „Вагнер“ Евгений Пригожин, често и напоследък се оплакват от липсата на пълномащабна обща и икономическа мобилизация в Русия – единствената възможна мярка, която вероятно ще задоволи по-широкия протест в информационното пространство.

Руският президент Владимир Путин се опита да омаловажи нападението с дронове срещу Москва, за да избегне разкриването на ограничените възможности, с които разполага за ответни действия срещу Украйна. Путин заяви, че руските сили са нанесли удар по централата на украинското военно разузнаване „преди два – три дни“ и заяви, че руските въоръжени сили продължават да отговарят на „войната на Украйна срещу Донбас“, като нанасят удари по украинската военна инфраструктура.

Путин намекна, че ударът с безпилотен самолет по Москва е бил отговор на Киев на руските удари, а руското МО удобно заяви на 30 май, че руските сили са извършили „група удари с високоточни въздушни оръжия с голям обсег на действие по основни центрове за вземане на решения“ в Украйна.

Руското МО не твърди, че наскоро е нанесло удари по централата на украинското военно разузнаване и няма налично потвърждение на твърдението на Путин.

Путин заяви, че Украйна се опитва да провокира отговор и да накара Русия да „отрази“ действията ѝ. Акцентът на Путин върху миналите и настоящите ракетни удари вероятно е опит да се даде сигнал, че Русия вече активно отвръща на удара и не е необходимо да отговаря на по-нататъшни украински провокации.

Путин последователно отвръща на истинските и предполагаемите украински действия, като нарежда масирани ракетни и безпилотни кампании, вероятно поради невъзможността на руските сили да постигнат решаващ ефект на бойното поле.

Освен това Путин прокарва многобройни шаблонни разкази на Кремъл, целящи да поддържат вътрешната подкрепа за руските военни усилия и да очернят Запада.

Путин също така отбеляза, че макар системите за противовъздушна отбрана в Москва да са „работили нормално“, Русия все още трябва да „работи“ върху подобряването на тези системи – забележителен опит да се предотвратят критиките на руските ултранационалисти, които критикуват неефективните руски системи за противовъздушна отбрана в Москва и по граничните райони на Русия с Украйна.

Путин също така обвини Украйна, че заплашва да дестабилизира Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и че използва „мръсни устройства“ – и двата стандартни руски лъжливи наратива, които Кремъл използва по време на руски военни провали.

Нападението на Москва с дрон предизвика разнообразни реакции в руското информационно пространство. Депутатът от Думата на Москва Андрей Медведев заяви, че украинските сили са извършили набързо атаката с дрон като част от информационна операция с незначителни ефекти.

Някои руски военни блогъри използваха атаките с дронове, за да критикуват руското изтегляне от Киевска, Черниговска и Сумска област през април 2022 г.

Игор Гиркин използва ударите срещу Рубльовка, за да разкритикува руския елит, който според него „никога не е мислил за страната и никога няма да мисли“ и няма да отговори на украинските атаки в Москва, Белгородска област или окупираната от Русия Украйна.

Гиркин също така се подигра на Путин, че продължава да твърди, че войната е „специална военна операция“, въпреки атаките с дронове срещу руската столица.

Финансистът от групата „Вагнер“ Евгений Пригожин отправи порицание към руското МО и призова руските официални лица действително да защитават Русия, вместо да „седят тихо“.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заплаши европейските държави, заявявайки, че ако продължат да снабдяват Украйна с оръжие, те няма да имат необходимите оръжия, за да се защитят, когато Русия „почука на вратите им“.

Руското министерство на отбраната (МО) вероятно се опитва да прикрие големите руски загуби в Украйна, като изкуствено завишава броя на украинските жертви във войната. На 30 май министърът на отбраната Шойгу заяви, че през последния месец руските сили са унищожили абсурдно голям брой украински оръжия, предоставени от Запада, включително ракети с голям обсег.

Шойгу отпразнува заявените успехи и усилията за обучение, включително като награди руски формирования и се похвали с предстоящите летни военни учения. Свързан с „Вагнер груп“ milblogger разкритикува Шойгу, намеквайки, че изявленията на Шойгу са толкова нереалистични, че изглеждат фалшиви за читателите.

На 29 май нидерландската група за отворени източници Oryx съобщи, че е потвърдила, че от началото на войната Русия е загубила над 2000 танка и 2366 бойни машини на пехотата (включително над 850 БМП).

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел заяви, че Русия няма да започне преговори, докато се опитва да спечели войната, подкрепяйки оценката на ISW, че руските изявления, изразяващи готовност за преговори, са част от продължаваща информационна операция, целяща да отслаби готовността на Запада да помогне на Украйна.

На 29 май агенция „Ройтерс“ съобщи, че Борел е заявил, че Русия многократно е давала сигнали, че няма да прекрати войната, докато не постигне военните си цели, и че разполага с над 300 000 души персонал в Украйна – два пъти повече, отколкото при началото на инвазията.

Основни изводи

 • Русия твърди, че на 30 май Украйна е извършила серия от удари с безпилотни самолети срещу Москва, като Русия отново е насочила към Украйна безпилотни самолети Shahed, произведени в Иран.
 • Руският президент Владимир Путин се опита да омаловажи нападението с дронове срещу Москва, за да избегне излагането на показ на ограничените възможности, с които разполага за ответни действия срещу Украйна.
 • Нападението на Москва с дрон предизвика различни реакции в руското информационно пространство.
 • Руското министерство на отбраната (МО) вероятно се опитва да прикрие големите руски загуби в Украйна, като изкуствено завишава украинските жертви във войната.
 • Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел заяви, че Русия няма да започне преговори, докато се опитва да спечели войната.
 • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки североизточно от Купянск и северозападно от Сватово, а руски източници твърдят, че руските сили са провели сухопътна атака южно от Кременна.
 • Темпото на руските и украинските настъпателни операции в направление Бахмут остава ниско към 30 май.
 • Руските сили отбелязаха незначителен напредък на фона на продължаващите сухопътни атаки по линията Авдиевка – град Донецк.
 • Руските сили не проведоха потвърдени наземни атаки по южната ос.
 • Руски официални лица създават вътрешни програми за подкрепа на ветераните, които вероятно целят да рекламират предимствата на военната служба в Русия.
 • Руски окупационни служители продължават да депортират украински деца в Русия под претекст за осигуряване на педиатрично здравеопазване.