байдън гаф

Президентът на САЩ Джо Байдън не изрази съжаление за ситуацията в Афганистан в първото си изявление след като талибаните превзеха без бой Кабул, съобщава Сега.

„Огорчен съм, но не съжалявам за решението да изведем войниците си от Афганистан“, обясни той. Русия и Китай, истинските стратегически съперници на САЩ, много биха искали Америка да харчи нови пари и да рискува живота на войниците си в Афганистан, заяви президентът Байдън. „Не сме в Афганистан, защото ситуацията там не заплашва националната сигурност на САЩ“. Той допълни защо САЩ са били досега там: „Ние отидохме в Афганистан за да намерим тези, които бяха отговорни за атентата на 11 септември и да се убедим, че Ал Кайда няма да използва повече Афганистан като база за атаки. Ние изпълнихме своята цел“, отчете той.

Ако американските войски не бяха напуснали страната, това щеше да доведе до ескалация на конфликта, до изпращането на допълнителни военни контингенти, твърди Байдън.

Байдън заяви, че САЩ са били готови за бърз колапс на властта в Кабул, въпреки че съветникът му Джейк Съливан заяви часове по-рано: „Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо“. Джо Байдън стовари вината за ситуацията на досегашната афганистанска власт. „Дадохме им всичко, което трябва, но не успяхме да им дадем воля за победа“, рече той. Лидерите в Кабул направо лъжели, че били готови да воюват. Затова „американските войници не трябва да загиват във война, която афганистанските сили не искат да водят“, отсече Байдън. След като президентът направи изявлението си, не бяха допуснати журналистически въпроси.

САЩ ще изпратят военни, които да изведат от летището в Кабул всички желаещи. Още идния понеделник поне 1500 военни ще кацнат в столицата на Афганистан. САЩ ще приемат 20-22 хиляди бежанци.

Френският президент Еманюел Макрон заяви тази вечер, че Афганистан не трябва да се превръща отново в „убежище на тероризма“, какъвто беше до нахлуването на САЩ преди две десетилетия, след като талибаните вчера възстановиха контрола над страната.

„Това е ключът към международната сигурност и мира … ще направим всичко възможно Русия, САЩ и Европа да си сътрудничат ефективно, тъй като нашите интереси са едни и същи“, каза Макрон в телевизионно обръщение към нацията от лятната си резиденция и добави, че европейският съюз ще предприеме обща инициатива за предотвратяване на нахлуването на големи мигрантски потоци от Афганистан.

„Развитието на ситуацията в Афганистан е тъжна, драматична и ужасяваща, предимно за местните жители, но и за Запада“, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред репортери.

„След изтеглянето на чуждите войски от Афганистан видяхме как талибаните окупират провинция след провинция, град след град с невъобразима скорост и поемат контрола над цялата страна. Това е изключително тъжно развитие /на събитията/. Горчиво, драматично и ужасяващо развитие в особено висока степен – за хората в Афганистан“, каза Меркел и добави, че„ развитието (на ситуацията) в Афганистан е тероризъм“.

Меркел подчерта, че „всички ние и аз споделяме тази отговорност, защото сме преценили погрешно развитието на „ситуацията в Афганистан”. „Международната общност сгреши, изхождайки от предположението, че ще можем да продължим сътрудничеството в областта на развитието на сътрудничеството. Нещата ескалираха, афганистанската армия не се съпротивляваше (на талибаните). По каквато и да е причина тя показа малко съпротивление, но ние имахме грешна оценка. Но това не е грешна оценка на Германия, тя беше широко разпространена грешка“, добави Меркел.

Виж още:Китай пръв протяга ръка на талибанитеКитай е готов да задълбочи „приятелските отношения и сътрудничеството“ с Афганистан, заяви днес гово…Aug 16 2021skafeto.com

Талибаните: Войната свърши, тази победа няма аналог в светаТвърде рано е да се каже как талибаните ще управляват в Афганистан, заяви техен лидер, цитиран от Ро…Aug 16 2021skafeto.com

Кабул падна, талибаните обещаха прошкаТалибаните обявиха, че вече имат пълен контрол над цялата територия на Афганистан. След преговори в …Aug 15 2021skafeto.com

Талибаните започнаха с екзекуциитеТалибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива, след превземането на един от…Aug 14 2021skafeto.com


loading...