Байдън Ердоган

Президентът на САЩ Джо Байдън и турският лидер Реджеп Ердоган по време на двустранната си среща не постигнаха споразумение по въпроса за руските зенитно-ракетни системи С-400, придобити от Турция.

Те се съгласиха да продължат консултациите по този въпрос, съобщи помощникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан на брифинг за пресата във Вашингтон, съобщи БНР.

„Що се отнася до С-400, те (Байдън и Ердоган) обсъдиха въпроса, но не беше постигнато споразумение. Беше решено да продължи диалогът в тази връзка. И двата екипа (на президентите на двете страни) ще се работят по този проблем след срещата“, каза той. Съливан добави, че президентите са „обсъдили подробно“ предложението на Турция за обезпечаване на международното летище в Кабул след изтеглянето на силите на НАТО от Афганистан.

„Президентът Байдън и президентът Ердоган се договориха, че ще работят заедно за постигането на това и гарантирането на сигурността. Президентът Ердоган посочи, че ще му е необходима известна подкрепа. И президентът Байдън обеща, че тази подкрепа ще бъде предоставена“, каза помощникът на американския лидер.

Съливан подчерта, че президентите на двете страни са се съгласили, че Анкара „ще играе водеща роля в осигуряването на сигурността“ на летището. Той заяви, че Вашингтон „се отнася много сериозно към опасенията от възможни атаки на радикалните талибани срещу дипломати и други чужденци в близост до столичното летище”.

Вижте още:
След срещата Байдън-Путин: Има повод за оптимизъмДържавните глави на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин проведоха първа среща помежду си в Женев…Jun 17 2021skafeto.com


loading...