Байдън указа САЩ в Ирак
Снимка: jlhervàs (flickr. CC-BY2.0)

Инвестиционна фирма, свързана със сина на действащия президент на САЩ Джо Байдън Хънтър през 2016 г., е улеснила покупката на кобалтова мина от китайска компания в Демократична република Конго (ДРК), съобщи The ​​New York Times в събота.

Участието на Хънтър Байдън в сделката привлича вниманието на фона на усилията на американската администрация да увеличи производството на електрически превозни средства, които изискват метала.

Изданието, което се позовава на данни от китайски регулатори, съобщава, че през 2013 г. Хънтър Байдън, заедно с други двама граждани на САЩ, е участвал в създаването на регистрираната в Шанхай компания BHR. Те са получили 30% дял в компания, която е 70% собственост или контролирана от китайски инвеститори, включително Bank of China.

През 2016 г. BHR участва в придобиването от китайската компания China Molybdenum на мината Tenke-Fungurume в ДРК от американското Freeport – McMoRan. По-конкретно, BHR се е занимавала с набиране на средства за обратно изкупуване на ценни книжа от миноритарен акционер – канадската фирма Lundin Mining.

Според вестника фирмата, в чието ръководство е бил синът на Байдън, е успяла да събере за целта 1,14 млрд. долара. В резултат на сделката China Molybdenum придоби около 80% от акциите в една от най-големите кобалтови мини в света.

Говорител на Белия дом е отговорил отрицателно на въпрос на журналисти от изданието дали настоящият американски лидер знае за сделка, включваща компания, свързана със сина му.

Припомняме, че не за първи път бизнес сделките на Хънтър Байдън привличат общественото внимание, като дори се стигна до международен скандал. Експрезидентът Доналд Тръмп замеси името му в политически скандал, след като при разговор с украинския президент Володимир Зеленски настоя да се възобнови разследването срещу украинската компания „Бурисма“, член на чиято управа е бил синът на тогавашния му опонент в изборната битка за Белия дом.

Самият Байдън изрази тогава увереност в невинността на сина си Хънтър.

Също така, Байдън – младши бе уличен в получаването на милиони от частна китайска енергийна компания.

От своя страна, Хънтър атакува Доналд Тръмп в мемоарите си, като нарече бившия лидер на страната „подъл човек с подла мисия“.

Вижте още:
Си Дзинпин и Байдън проведоха първата си среща макар и виртуално (Видео)Очертаване на позициите на САЩ и Китай в глобалния свят и световната икономика е основната тема на п…Nov 16 2021skafeto.com


loading...