https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Американският президент Джо Байдън настоява председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да бъде назначена за следващия генерален секретар на НАТО, след като кандидатурата на британския военен министър Бен Уолъс беше блокирана, разкрива The Telegraph. Твърди се, че Лайен е предпочитаният кандидат от Съединените щати.

Източник от НАТО каза, че президентът на САЩ се опитва да убеди Лайен, която е и бивш министър на отбраната на Германия, да наследи Столтенберг на фона на опасения, че подходящ кандидат няма да се появи през следващите 12 месеца.

Байдън и фон дер Лайен изградиха силна връзка през последните години, насърчавайки близки трансатлантически връзки по отношение на Китай, Украйна и климата, каза друг източник.

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще остане начело на НАТО до октомври 2024 г. Във вторник НАТО реши да удължи договора му с още една година.

Целта на този ход е на поста да се задържи опитен и утвърден лидер с оглед на войната на прага на Алианса, вместо да се търси постигане на съгласие за наследник.

Генералният секретар на НАТО се избира от Съвета на НАТО и се назначава по общо съгласие от правителствата на държавите членки след провеждане на консултации. Постът на генерален секретар винаги е бил заеман от европеец, а представители на САЩ са винаги осъществяващите военното ръководство в организацията.

Столтенбрег пое ръководството на Алианса през октомври 2014 година от кариерата на политик в Норвегия, включително и два пъти премиер.

През февруари генералният секретар на НАТО каза, че не се стреми към удължаване на мандата, след като вече веднъж той бе удължен именно с аргумента за рисковете пред НАТО в нестабилната ситуация по източните й граници заради войната на Русия срещу Украйна.

Като потенциални претенденти бяха споменавани британският министър на отбраната Бен Уолъс, заявил открито амбициите си за поста, но после се отказал, и датската премиерка Мете Фредериксен, която от своя страна обяви публично, че не е кандидат. Беше спрягано и името дори на Урсула фон дер Лайен.

Следващата седмица НАТО се събира на среща на върха във Вилнюс. Основна тема на форума в литовската столица на 11 и 12 юли ще бъде подкрепата за Украйна.


loading...