Русия Джо Байдън ваксина Разходите на президентски избори гласуването по пощата Байдън за решението на Тръмп
Джо Байдън (Снимка: Gage Skidmore, flickr.com CC-BY2.0)

Американският президент Джо Байдън заяви в понеделник, че няма нужда от нови Covid ограничения заради новия вариант Омикрон и появата му не е причина за паника, съобщи telegraph.co.uk. Той прогнозира, че вариантът ще достигне и до Америка.

„Този ​​вариант е причина за безпокойство, а не за паника, каза Байдън. Ако хората са ваксинирани и носят маската си, няма нужда от блокиране. Ще се борим с този вариант с помощта на науката, а не с хаос и объркване, каза той. Днес имаме повече инструменти за борба с варианта, отколкото някога сме имали преди – до ваксини за деца. Преди година Америка се бореше срещу първия вариант на Covid, продължи Байдън. Победихме този вариант и след това бяхме засегнати от много по-мощната заплаха – варианта Делта. Но ние предприехме действия и сега виждаме как смъртните случаи от него намаляват. Ще победим и този нов вариант.“

В същото време обаче, Байдън понесе удар от съда в САЩ, който в понеделник блокира намеренията на администрацията да наложи задължителната ваксина срещу COVID-19 за здравни работници в 10 щата.

Окръжният съд на САЩ за Източния окръг на Мисури издаде предварителна забрана за заповедта, която изисква здравните работници да бъдат ваксинирани до 4 януари. Временното решение произтича от делото „Мисури срещу Байдън“.

Предварителната забрана се прилага за медицински заведения в щатите Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг.

10-те щата съдиха администрацията на Байдън, като твърдят, че заповедта за задължителна ваксинация е противоконституционен.

Припомняме, че в началото на ноември, Апелативният съд на САЩ спря действието на наложеното от президента изискване за задължителната ваксинация на служители на големи компании.

Съдът се позова тогава на „сериозни законодателни и конституционни“ нарушения, причинени от установеното изискване.

Решението на съда е реакция на съвместна петиция на няколко компании, правозащитни групи, както и на представители на щатите Тексас, Луизиана, Мисисипи, Южна Каролина и Юта.

По-рано Белият дом нареди на около 84 милиона служители от частни компании в страната да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или редовно да се подлагат на тестове до 4 януари 2022 г. Както следва от заповедта, тази мярка е предназначена за предприятия с персонал от 100 или повече души.

Вижте още:
Лекар от Южна Африка посочи главния симптом на новия щам ОмикронПървите и основни признаци на инфекция с новия щам на коронавируса „Омикрон“ се изразяват в силна ум…Nov 29 2021skafeto.com

Експерти и медици: Без паника от Омикрон, ваксините ще действат„Вероятността ваксините за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. М…Nov 29 2021skafeto.com

СЗО: Задава се взрив на Омикрон по светаНовият щам на коронавируса Омикрон може да предизвика взрив на заболеваемостта със сериозни последиц…Nov 29 2021skafeto.com


loading...