байдън инфраструктурен план

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин диктатор по време на кампания за набиране на средства в Калифорния. Това съобщи БиБиСи. Коментарите му идват ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна със Си Дзинпин в Пекин, в опит за облекчаване на напрежението между двете суперсили.

По думите на Байдън, Си Дзинпин е смутен от неотдавнашното напрежение около китайски шпионски балон, който беше отклонен извън курса си над САЩ.

Причината, поради която Си Дзинпин беше много разстроен, по отношение на това, че свалих този балон, пълен с шпионско оборудване в него, беше, че той не знаеше, че е там. Това е голям срам за диктаторите, когато не знаят какво се е случило, поясни американският президент.

Посещението на Антъни Блинкън в Пекин, първото на висш дипломат на САЩ от почти пет години, възобнови комуникациите на високо ниво между двете страни. И Байдън, и Си Дзинпин го приветстваха като добре дошло развитие. Но Блинкън подчерта, че между двете страни остават големи различия.

Вашингтон и Пекин отдавна имат спорове по редица въпроси, включително търговията, човешките права и Тайван. Но отношенията се влошиха особено през последната година. С предстоящите избори в САЩ и напрежението с Китай, което се очертава като политически проблем, някои републикански сенатори нападнаха администрацията на Байдън, че е „мека“ към Китай.