Байдън COP26

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини във вторник Китай и Русия, че техните лидери не са присъствали на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу, Шотландия, съобщи АП.

„Фактът, че Китай се опитва да утвърди, разбираемо, нова роля в света като световен лидер, не се появява. Това просто е огромен проблем и те си тръгнаха. Как го правиш и твърдиш, че си лидер? каза Байдън. Беше голяма грешка, честно казано, че Китай не се появи. Останалата част от света погледна Китай и каза „какви ценности предлагат?“, добави той.

Президентът Си Дзинпин, който ръководи най-големия източник на въглеродни емисии в света, отговорен за изменението на климата, не е пътувал извън Китай от началото на пандемията Covid-19 в началото на 2020 г.

Байдън беше още по-язвителен към руския колега Владимир Путин в контекста на COP26, който пътува и се срещна с президента на САЩ в Женева през юни. Русия е четвъртият най-голям източник на емисии в света.

Американският президент засили действията на САЩ в областта на климата с обещания за нулиране на въглеродните емисии до 2050 г., рязък обрат от скептичния по проблема негов предшественик Доналд Тръмп.

Байдън каза, че изпълнява клетвата си при първото си международно пътуване.

Вижте още:
Климатолози: Има опасност Бургас да потъне заради промените в климатаЕдин от основните проблеми на света е глобалното затопляне, а покачването на температурите на Земята…Oct 16 2021skafeto.com

Климатичните промени могат да пробудят опасни вирусиКлиматичните промени, водещи до глобалното затопляне и стопяването на вечните ледове могат да доведа…Sep 5 2021skafeto.com


loading...