батальон Азов

Бойците от националистическия батальон „Азов“, които бяха блокирани в металургичния комплекс „Азовстал“ в град Мариупол продължават да се предават на руските сили, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

За последното денонощие общо 694 украински военни са се предали, като сред тях има 29 ранени. Така общият брой на пленените от Русия бойци в Мариупол достигна 959 души, включително 80 ранени, пише Дир.бг.

От военното ведомство на Москва допълниха, че състоянието на 51 от пленниците е наложило те да бъдат транспортирани и настанени в болница в град Новоазовск в Донецката Народна република. Не се дава информация къде са отведени останалите военни.

Русия определя операцията като масово предаване. Украинската страна избягва да използва този термин и заяви, че бойците ѝ „са изпълнили бойната си мисия“.

Вчера председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин нарече бойците от „Азовстал“ „нацистки престъпници“, които трябва да бъдат изключени от всякакъв бъдещ обмен на военнопленници. Русия „трябва да направи всичко, за да ги изправи пред съда“, призова той.

В същото време заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр изрази надежда, че украинските войници, изведени от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, ще бъдат разменени за руски военнопленници.

Лидерът на ДНР Денис Пушилин обяви днес, че съдът ще реши съдбата на украинските защитници на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, които са се предали, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

По думите на Пушилин, най-висшите командири на украинските подразделения в комбината все още не са излезли.

РИА Новости допълва, че всички предали се украински военнослужещи се разпитват от руски следователи, за да бъде установена тяхната самоличност и да се провери дали са съпричастни към извършване на престъпления спрямо мирното население на ДНР.

Украинските военни, отбраняващи се в подземните галерии на огромния комбинат, се превърнаха в международен символ на съпротивата срещу руското нахлуване. Стратегическото пристанище в Мариупол, където е разположен обектът, бе изцяло разрушено при сраженията, припомня Франс прес.

От началото на руското нашествие в Украйна преди близо 3 месеца са убити над 3700 цивилни по данни на ООН. Според властите в Украйна само в Донецка област убитите мирни граждани са 382, а ранените – 1096.

Още за кризата


loading...