ЕЦБ

Европейската икономика е била засегната от най-рязкото си свиване през второто тримесечие, регистрирано някога, като брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 12,1 процента в еврозоната и 11,9 процента в Европейския съюз, съобщава „Франс прес“. Европейската статистическа служба „Евростат“ уточни, че след като голяма част от икономиката беше парализирана от блокадите заради новия коронавирус, спадът е невиждано голям, откакто тя е започнала да събира такива данни през 1995 г.

„Това е шокиращ спад, но напълно разбираем, тъй като икономиката беше затворена за значителен период през тримесечието“, каза Берт Колийн, старши икономист в ING Bank.

„Следователно това не ни казва толкова много за общото състояние на икономиката, което обикновено е причината човек да разглежда първоначално цифрите на БВП“.

Цифрите подсказват, че спадът е подобен в големите икономики Германия, Франция и Италия, но анализаторът Colijn предупреди, че Испания е изправена пред „продължителен спад“.

Ако страните продължат да отслабват своите коронавирусни мерки, може да има доста бързо възстановяване, но анализаторите намаляват шанса за незабавно „V-образно“ възстановяване.

„Трудната част от това възстановяване е решена да започне от сега“, каза Colijn.

Междувременно инфлацията в еврозоната се повиши леко до 0,4 процента през юли.

Цифрата е над 0,3 процента от юни, но все още е далеч от целта на Европейската централна банка от малко под два процента, според Евростат.

Вижте още:
ЕС да не повтаря с България и Хърватия грешките на еврозоната„ЕС не трябва да повтаря грешките с България и Хърватия с предишните присъединявания към еврозоната …Jul 12 2020skafeto.com

Извънредно: България вече е в чакалнята на еврозонатаЕвропейската централна банка официално съобщи, че от 13 юли България става част от валутно-обменния …Jul 10 2020skafeto.com

МВФ: На прага сме на най-големият икономически срив в светаПандемията, която покори света, ще обърне растежа на икономиката „рязко в негативен“ през 2020 г., п…Apr 10 2020skafeto.com


loading...