Белязана от опустошителни урагани и студени вълни в САЩ, 2021 г. е била втората най-скъпоструваща година за световните застрахователи, съобщи днес германският презастраховател „Мюних ре“ (Munich Re), цитиран от Ройтерс.

Компанията предупреди, че заради климатичните промени са много вероятни екстремни метеорологични явления да се увеличат. Загубите на застрахователите от природни катастрофи миналата година са били на обща стойност 120 милиарда долара.

Това е втората най-лоша година след „богатата“ на урагани 2017 г., причинили щети за 146 милиарда долара.

Годишният отчет на „Мюних ре“, който е най-големият презастраховател в света, надвишава публикуваната миналия месец прогноза на конкурентите от „Суис ре“ (Swiss Re) за загуби от 105 милиарда долара.

Десетките торнада през декември в САЩ наред с урагана „Айда“ и студените вълни в щата Тексас по-рано през годината са допринесли за значителна част от загубите на застрахователите, отбелязва „Мюних ре“.

Близо 10 000 хора са загубили живота си заради природни катастрофи през годината.

Всички загуби, включително и тези, които не се покриват от застраховките, са били на стойност 280 милиарда долара.

Ураганът „Айда“, който нанесе поражения от Ню Орлиънс до Ню Йорк, е нанесъл застрахователни загуби на стойност 36 милиарда долара.

Зимната буря, която удари най-вече щата Тексас, е довела до загуби от около 15 милиарда долара. Наводненията в Германия също са стрували милиарди долари.
Много учени са на мнение, че природните катаклизми през 2021 г. са се влошили заради климатичните промени и предстоят още и по-лоши такива, тъй като атмосферата на Земята ще продължи да се затопля през идните десетилетия.


loading...