обозримото бъдеще
Джеф Безос. Снимка: Steve Jurvetson/flickr.com

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Най-близката цел, която стои пред NASA, са мисиите до Луната Artemis. За да осъществи амбицията си, космическата агенция използва не само огромния си екип, но и подкрепа отвън.

В края на миналата година SpaceX на Илон Мъск спечели надпревара за това кой да създаде системата за спускане, която ще е необходима при кацането на Луната. Тя ще се взаимства от ракетата Starship на компанията, която милиардерът нескромно нарича „Светия граал на космическите технологии“.

А от NASA предпочетоха да му платят огромна сума, за да използват технологията на готово, очевидно затруднени в разработването й. Така SpaceX има гарантират сериозен принос в осъществяването на две мисии – Artemis II и Artemis III, с които човешки крак ще стъпи отново на Луната след повече от половин век. А Starship се очаква да кацне още след две години на южния полюс на спътника, където ще свали двама астронавти.

Ето че и основният конкурент на компанията на Мъск успя да се дореди до участие във въпросните мисии. Blue Origin, собственост на Джеф Безос, си спечели договор за построяването на „по-конвенционален“ кораб за кацане на лунната повърхност по-късно през това десетилетие.

За целта NASA осигурява финансиране от 3.4 милиарда долара, но се очаква основателят на Amazon също да се раздели с крупна сума, за да може да се постигне търсения резултат. По проекта Blue Оrigin ще работи в партньорство с лидери в аерокосмическия сектор като Lockheed Martin, Boeing, Draper и Astrobotic.

Blue Origin успя да спечели доверието на NASA със своя кораб Blue Moon, висок 16 метра и с тегло 45 тона. Точно такъв ще трябва да създадат и за целите на Artemis V – мисията, която ще се осъществи най-вероятно през 2029 г.

Година по-рано негов прототип ще кацне на лунната повърхност, за да се направят тестове на системите и архитектурата преди да се върне отново, този път с екипаж на борда. Корабът може да бъде моделиран и с цел превоз на товар дори цели 20 тона за нуждите на мисията.

За да изведе Blue Moon извън орбита на Земята, Blue Origin планира да използва и своя ракета носител, известна като New Glenn. Тя все още обаче е в процес на разработка и в това отношение SpaceX имат голяма преднина.

А от космическата агенция за пореден път изразиха своето вълнение от предстоящите подвизи. „Отиваме на Луната, за да учим, да живеем, да изобретяваме, да създаваме всички тези неща, за да бъдем успешни на Луната, за да отидем на Марс“, заяви говорителят й Бил Нелсън, цитиран от BBC.