https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Над 400 души са арестувани при масовите безредици, които продължиха трета поред нощ във Франция. Повечето от арестуваните – над 300 – са от Париж и околностите му. Мнозинството от намиращите се в ареста са на възраст от 14 до 18 години.

Безредиците във Франция започнаха в сряда през нощта след като полицай застреля 17-годишния Нахел М. Той е отказал да спре за полицейска проверка заради нарушаване на правилата за движение и се е опитал да избяга. Първоначално полицаите заявиха, че Нахел се е опитал да ги избута от пътя, но на публикувано по-късно видео произшествието се вижда друго.

По предварителни данни убитият младеж е алжирец по произход. Полицаят, който е стрелял, се извини на семейството. Повдигнати са му обвинения за умишлено убийство.

Безредици във връзка със смъртта на младежа имаше в региона на Париж, в други френски градове и дори в Белгия. В много района на столицата на Франция работата на обществения транспорт бе преустановена. Към сутринта медиите съобщиха, че безредицата утихват и ситуацията в повече райони са успокоява.

Банков клон на Crédit Mutuel в парижкото предградие Нантер, където е живял Нахел М, бе подпален вчера вечерта, като пламъците са обхванали и намиращи се над него жилищни помещения. При пожара няма пострадали.

При безредиците в Париж служители на реда бяха замеряни с коктейли „Молотов“, докато хеликоптери прелитаха в небето. На място пристигнаха специални части, както и в Лил, Лион и Бордо. В пристанищния град Марсилия стотици демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, като имаше случаи на разграбване на магазини.

В Тулуза протестиращите са предизвикали няколко пожара в кооперации в жилищния комплекс „Ле Мирай“, в който живеят около 35 000 души, основно мигранти от Северна Африка. Именно там полицията очакваше най-сериозни вълнения, но дъждът и силният вятър са изиграли своята роля за отслабване на напрежението.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви по-рано, че властите разполагат 40 хиляди полицаи из цяла Франция, за да бъде сложен край на безредиците.

Френският президент Еманюел Макрон окачестви смъртта на младежа като „необяснима и неизвинима“. В същото време той разкритикува вчера насилието срещу „институциите и републиката“, което според него е необосновано.