Берлин

Няколко хиляди души се включиха в шествие в Берлин против ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Почти всички бяха без маски и не спазваха дистанция, предава Дойче веле.

Шествието премина през центъра на германската столица под мотото „Ден на свободата – край на пандемията“. („Ден на свободата“ е името и на един пропаганден филм на режисьорката Лени Рифенщал за конгреса на Националсоциалистическата партия през 1935-а година.) По данни на полицията, в демонстрацията са се включили 15 000 души, настояващи за край на ограничителните мерки. Протестиращите бяха без маски и не спазваха дистанция противно на правилата. По-рано днес от института „Роберт Кох“ съобщиха за нови почти 1000 случаи на заразени с коронавирус в Германия.

По информация на вестник „Берлинер Моргенпост“, един от организаторите на днешната проява е инициативата „Querdenken 711“ („Инакомислещи 711“) от Щутгарт, която заявява, че се ангажира със защитата на основните свободи. Пак според същото издание – в тази инициатива са участвали предимно привърженици на конспиративните теории, десни екстремисти и хора, които отричат съществуването на коронавируса. Различни неонацистки групировки също излязоха с призиви за присъединяване към акцията. Тя бе контролирана от 1100 полицаи, включително с хеликоптери, значителни стълкновения не са регистрирани.

Демонстрацията предизвика недоумение на политическо ниво. Председателката на Социалдемократическата партия Саския Ескен написа в Туитър: „Хиляди ковидиоти празнуват в Берлин като „втора вълна“, без дистанция, без маска. Така те не само застрашават нашето здраве – те застрашават нашите успехи срещу пандемията и за съживяване на икономиката, образованието и обществото. Безотговорно!“.

Лидерът на ХДС в провинция Бранденбург Ян Редман написа също в Туитър: „Отново 1000 новозаразени, а в Берлин се демонстрира срещу наложените ограничения? Не можем да си позволим такова опасно безумие“.

Меркел обеща Германия да изведе ЕС от COVID-19 кризата по-силен отвсякогаГермания възнамерява да използва предстоящото си шестмесечно председателство на Съвета на Европейски…Jun 27 2020skafeto.com

Как Германия предотвратява масова безработицаМинимално увеличение на нивото на безработица в Германия през юни, показва официалната статистика, ц…Jul 1 2020skafeto.com

loading...