Бил Гейтс Пандемията COVID-19 коронавирус фейсбук
Бил Гейтс | Wikipedia Commons (CC-BY2.0)

Пандемията от коронавирус спря 25-годишен напредък в борбата с бедността и заболяванията, обяви съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, цитиран от ДПА и „Политико“. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ публикуваха доклад, който показва, според почти всеки показател, че светът се връща назад в опитите си да изпълни целите за устойчиво развитие на ООН за справяне с бедността и намаляване на неравенството.

Напредъкът не само е спрял, но и се движи в обратната посока в разрешаването на проблеми като изваждане на хората от бедност и подобряване на условията на жените и децата по света.

Крайната бедност се увеличи със 7% заради пандемията, според ежегодното изследване на фондацията Goalkeepers.

Имунизационното покритие, една от мерките как здравните системи функционират, се срина до нива, невиждани от 90-те г. на миналия век, или „с други думи, ние се върнахме около 25 г. за 25 седмици“, подчертават от фондацията и предупреждават, че е от изключително значение това, което светът ще предприеме през следващите месеци.

Събраната информация също показва, че икономическият спад вследствие на пандемията засилва неравенството и хората, които живеят в крайна бедност, са особено тежко засегнати.

В проучването, което Бил и Мелинда Гейтс подготвят всяка година от 2017 г., се призовава за световно сътрудничество в разработването на диагностики, ваксини и лечения, бързо производство на тестове и дози и доставяне на тези инструменти на основата на нужда, а не на финансови възможности.

„Това е споделена световна криза, която изисква споделен глобален отговор“ пишат те.

Ако светът се сдобие с успешна ваксина срещу коронавируса и бъде разпространена през следващите 18 месеца, може да се върне ситуацията от преди пандемията до една или две години.

След 20 г. продължителен напредък почти 37 милиона души тази година живеят в крайна бедност, или с по-малко от 1,90 долара на ден.

Вижте още:
Бил Гейтс разкри кога ще свърши COVID-19Пандемията на коронавируса ще бъде спряна едва след две години и половина, заяви основателят на Micr…Aug 10 2020skafeto.com

Бил Гейтс обвини фейсбук за коронавирусаОснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс обвини фейсбук и други социални медии за бързото разпространен…Jul 3 2020skafeto.com

loading...