Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви Китай за по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план в реч за приоритетите на американската външна политика.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има за цел да включат международния блок, противопоставящ се на руското нашествие в Украйна, в по-широка коалиция за противопоставяне на това, което Вашингтон смята за по-сериозната и дългосрочна заплаха за международния ред, идваща от Китай, заяви Блинкен, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай Блинкън изложи трите основни опори на американския подход към надпреварата с Китай, от която зависи икономическият и военен баланс през 21-и век. САЩ смятат водената от Русия война в Украйна за най-непосредствената заплаха за международната стабилност, каза Блинкен. В същото време той подчерта, че според администрацията на Байдън Китай представлява по-голяма дългосрочна заплаха.

„Въпреки че войната на президента Путин продължава, ще останем фокусирани върху най-сериозната дългосрочна заплаха за международния ред и това е заплахата от Китайската народна република“, заяви държавният секретар на САЩ.

Блинкен се аргументира, че „Китай е единствената страна, която има както намерението да промени международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическа, военна и технологична сила да го направи“. „Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които помогнаха за толкова много от напредъка на света през последните 75 години“, добави той.

Блинкен изложи принципи, от които ще се води американската администрация, за да управлява своите ресурси и да насочва приятелите и съюзниците си, за да се противопоставят на засилващата се настъпателност на Китай по света. Съединените щати не се опитват да променят политическата система на Китай, а само да му предложат алтернатива, изтъкна той.

Държавният секретар на САЩ обаче призна, че Вашингтон има ограничени възможности да повлияе пряко на намеренията и амбициите на Пекин. Вместо това Съединените щати ще се фокусират върху променянето на стратегическата среда, заобикаляща Китай.

Блинкен заяви, че глобалният отговор на руското нашествие в Украйна може да послужи за модел за справяне с усилията на Китай да създаде на нов и непредвидим световен ред вместо правилата и институциите, управляващи отношенията между страните от края на Втората световна война. Пекин се е облагодетелствал от световния ред, но сега се опитва да го подкопае, „вместо да използва силата си, за да подкрепи законите, споразуменията, принципите и институциите, които позволиха неговия успех, за да може и други страни да се облагодетелстват от тях“, подчерта първият дипломат на САЩ.

По-късно Министерството на външните работи на Китай обвини държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в „очерняне“ на страната след речта му, в която призова за действия за балансиране на влиянието на Пекин, предава БГНЕС.

Речта на Блинкен „разпространява невярна информация, преувеличава заплахата от Китай, намесва се във вътрешните работи на Китай и очерня вътрешната и външната политика на страната“, заяви говорителят на министерството Уан Уенбин на редовна пресконференция.

Китайският дипломат заяви, че Пекин „категорично се противопоставя“ на речта на Блинкен, която, според него, показва, че Вашингтон се стреми да „ограничи и потисне развитието на Китай и да запази хегемонията и властта на САЩ“.

Виж още:Байдън се озъби на Китай, готов е да използва военна сила, за да защити ТайванАмериканският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван, к…May 23 2022skafeto.com

Руски военен експерт: Пекин подготвя „ужасен сценарий“ за ТайванВ скоро време не се очаква война около Тайван, но Пекин вече подготвя „ужасен сценарий“ за бъдещ въо…May 26 2022skafeto.com


loading...