Божидар Янев 11 септември

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Навършват се 20 години от терористичните атаки в Съединените щати. Днес ще се състои церемония, на която ще бъдат почетени жертвите.

Инженер Божидар Янев отговаря за сигурността на мостовете в целия Ню Йорк. Преди 20 г. на 11 септември води сина си на училище, когато чува за инцидента в Световния търговски център.

„И в тоя момент вече аз видях кулата – ударена, димяща. Самолетът врязан, от него нищо не е останало. И ускорих, за да изляза по един малък тунел от другата страна, до кулата. И когато излязох от този тунел, южната кула беше ударена вече. Много ниско, много по-лошо с други думи и тогава си дадох сметка, че всъщност ние сме във военно положение“, спомня си Янев пред Би Ти Ви.

В онзи момент не мисли за риска и грабва фотоапарата си.

„Аз тръгнах с апарата, съзнавайки, че съм в уникална ситуация, а също така, че съм и абсолютно безпомощен. Нищо не можехме да направим“, споделя мъжът.

Така улавя рушащите се сгради на Световния търговски център от уникален ъгъл, от който се вижда как една от кулите е огъната.

„Миризма, пушек, едно много гадно пращене се чуваше и пукане, явно конструкцията е подавала. Аз стоях, докато не падна южната кула и докато не падна към мен тази вълна, многоетажна вълна от останки. Стоманените панели хвърчаха като пеперуди и тогава се скрих под една кола и там ме затрупа. Аз си бях взел каска… Колко излишно. Когато се вмъкнах под колата, каската ми падна, а колата клекна и ме притисна, когато останките паднаха върху нея“, обясни Янев.

Kазва, че за момент под онази кола е мислил, че никога няма да излезе.
На следващия ден, инженер Божидар Янев се включва в инспекцията на мястото на руините – кота нула. Разбира се нищо вече не е същото.

„Газехме в един много фин и както се разбра много вреден прах. Въобще пулверизирана бетонна конструкция. Доброволци раздаваха вода от всеки ъгъл. Пълна тишина, естествено минувачи няма. Целият квартал блокиран от военни с картечници“, описва страшната картина след падането на кулите близнаци Янев.