Япония Зимните олимпийски игри бойкот на Олимпиадата в Пекин

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

САЩ, Австралия и Великобритания ще платят цената за своите „погрешни действия“, след като решиха да не изпращат правителствени делегации на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари. Това заяви в четвъртък китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

„Съединените щати, Великобритания и Австралия използваха Олимпийските игри за политически манипулации. Те ще трябва да платят цената за погрешните си действия“, заяви Уан Уенбин, говорител на ведомството.

Отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха рязко при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, а администрацията на Джо Байдън продължи да оказва натиск върху Китай. Разногласията са по различни въпроси, включително търговията, произхода на коронавируса и претенции на Китай към Южнокитайско море.

Първи САЩ обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата, последваха ги Австралия и Великобритания. Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви по-рано, че решението на страната му е взето заради трудностите ѝ да отвори отново дипломатически канали с Китай за обсъждане на правата на човека в крайния западен регион Синдзян и заради действията на Китай да блокира австралийския внос.

Припомняме, че именно в Синдзян живеят големи групи от малцинството уйгури, срещу което има сведения за редица репресии от страна на китайските власти.