немската армия

Готовността на немската армия е била около 70% през 2018 г., но подводниците, хеликоптерите на тежкотоварните самолети и изтребителите „Торнадо“ са изправени пред продължаващи предизвикателства, призна германското министерство на отбраната.

Така например, в продължение на пет месеца сред германските оръжейни системи през първата половина на 2018 г. страната няма нито една подводница U212A, която да е била готова за експлоатация , въпреки че сега три от шестте й подводници вече са готови за действие.

Няма обща цифра за сравнение за 2017 г., но миналогодишният доклад показа, че степента на готовност е под 50% за специфични оръжейни системи. Анализът отчита, че не е имало подобрение в ниската готовност на застаряващите хеликоптери CH-53 на военновъздушните сили и на изтребителите „Торнадо“, които са изправени пред недостиг на резервни части, остаряване на оборудване и дълги периоди на поддръжка.

Очевидно готовността на Бундесвера е толкова лоша, че на обществеността не трябва да се позволява да знае за това. Такива са част от язвителните коментари от експерти относно закъснялото оповестяване на резултатите.

Познанията по състоянието от страна на неупълномощени лица биха навредили на интересите на сигурността на Федерална република Германия, оправдават се властите.

Германия одобри Huawei да участва в търговете за 5GГермания няма да забрани на китайския телекомуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на …Oct 20 2019skafeto.com

Докладът за тази година беше по-изчерпателен и включва подробности за петте основни оръжейни системи, използвани от кибер командването, и осем оръжия, критични за оперативната група на НАТО за готовност, която Германия оглавява тази година. От тази година Германия се присъедини към редицитне на държавите от НАТО, които поставиха капацитета си за борба срещу компютърни атаки на разположение на средствата за киберсигурност на Алианса.  Именно на фона на водещата роля в Северноатлантическия пакт буди още по-голямо недоумение ниското ниво на бойна готовност на немската армия.

Положителни са отзивите за бойната готовност на бронетранспортьорите GTK Boxer и на военния транспорт А400.

Парадоксално е, че търсенето на германски подводници увеличава международния износ на оръжие на Берлин с 13% през периода 2014—2018 г., според данни на шведския изследователски център Стокхолмски международен институт за изследване на мира (SIPRI). Петте най-големи износители в света – САЩ, Русия, Франция, Германия и Китай – са доставили 75% от всички оръжия, продадени в чужбина. САЩ имат 36% дял от пазара, като продажбите са насочени най-вече към Близкия изток.

Избухна шпионски скандал между Германия и ТурцияТурция е задържала адвоката на германското посолство в Анкара по подозрения в шпионаж, съобщи сп. „Ш…Nov 21 2019skafeto.com


loading...