Газпром Латвия Русия спира доставките на газ към Германия борба за разпределение на газ в Европа газа за зимата в България румъния природен газ Колко пъти поскъпна руският газ
Снимка: © Nord Stream 2 / Igor Kuznetsov

Ръководителят на германския Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц предупреди за вероятността от борба за разпределение на газ в Европа на фона на намаляване на доставките по Северен поток. Това съобщи в понеделник на сайта си Die Welt.

„Важно е след обявяването на второ ниво на тревога от федералния министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек да последва конкретен график на разпределение на газ, договорен в рамките на ЕС, каза Мерц. Вероятно е да има сериозни конфликти в рамките на ЕС за разпределението на газ – както през 2015 и 2016 г., когато имаше бежанска криза“, каза още той. В същото време Мерц предупреди срещу спекулации за прекъсване на доставките на руски газ.

На 1 юли Nord Stream AG потвърди временното спиране на двете линии на Nord Stream от 11 до 21 юли поради годишен планов ремонт. Превантивните работи са планирани предварително, а графикът за тяхното изпълнение е съгласуван и съгласуван с партньорите в транспортирането на газ нагоре и надолу по веригата, отбелязват от компанията.

Цените на газа в Европа, според базираната в Лондон борса ICE, в понеделник надхвърлиха 1700 долара за хиляда кубически метра за първи път от март, а до вечерта се доближиха до 1800.

Цената се повиши с повече от 13% през деня.


loading...