борел тайванския пролив

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Европейските държави трябва да изпратят своите военноморски сили в Тайванския пролив, за да осигурят корабоплаването в района. Това заяви върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в коментар за Journal du Dimanche, цитиран от РБК-Украйна.

„По отношение на Тайван нашата позиция е проста и последователна. Според нас има само един Китай. Но не при никакви условия. И със сигурност не чрез използване на сила. В действителност Европа трябва да присъства много по този въпрос, който ни вълнува икономически, търговски и технологично. Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския пролив, за да изразят ангажимента на Европа за свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона. В същото време трябва да бъдем бдителни срещу провокации и наддаване. По-голямата част от тайванците смятат, че мирните действия са най-подходящи за решаване на ситуацията. Затова нека бъдем твърди в прилагането на този принцип“.

„Казвали сме го отново и отново на китайците: не е във ваш интерес да подкрепяте Русия. Особено след като ги подкрепяте, вие само ще увеличите поляризацията на международната система, срещу която твърдите, че искате да се борите. Това е посланието, което ще защитавам утре с моите 27 колеги, заяви Борел, цитира „Фокус“.