борисов чехия

„Амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства. Това означава и осигуряване на адекватно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика,” заяви премиерът Бойко Борисов в Прага, Чехия по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на групата „Приятели на кохезията“.

В чешката столица се събраха лидерите на 17-те държави членки на ЕС, които формират групата, за да изпратят силно послание за значимостта на Кохезионната политика заради  наближаването на последната фаза от преговорите на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Премиерът  Борисов бе категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

Борисов от Чехия: "Не" на Европа на две скорости

На летището в Прага Борисов бе посрещнат от домакина – министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, след което започва пленарната сесия на лидерите от групата „Приятели на кохезията“. На срещата на върха е поканен и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

„За Кохезионната политика е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта“, очерта министър-председателят Борисов. По думите му е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони. „Такива региони, с БВП под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени“, изтъкна премиерът Борисов пред останалите лидери в Прага.

Борисов от Чехия: "Не" на Европа на две скорости

Борисов допълни, че правилата както за Кохезионната, така и за Общата селскостопанска политика трябва да не водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за изпълнението на програмите и за инвестициите, особено в по-слабо развитите региони. В изявлението си министър-председателят Бойко Борисов посочи, че лидерите от групата следва да насочат усилията си в няколко направления.

„Важно е да се противопоставим на разделението между нетни получатели и нетни донори. Ползите от двете политики са за всички европейски граждани“, посочи българският премиер. Той акцентира също, че не трябва да се допуска налагане на разделение между нови и стари приоритети за ЕС.

Борисов от Чехия: "Не" на Европа на две скорости

„За нас са важни и традиционните политики, и науката и иновациите, и миграцията и сигурността, и борбата с климатичните промени. Именно затова настояваме за амбициозен бюджет на ЕС, който да ни позволи да съхраним постигнатото до момента и да отговорим на многобройните предизвикателства“, подчерта от Чехия министър- председателят Бойко Борисов.

Според българския премиер групата „Приятели на кохезията“ трябва да се стреми не просто да ребалансира призивите за съкращения в бюджета на ЕС, а да има активна роля за отстояването на един надежден европейски бюджет в полза на всички европейски граждани.

В края на срещата на върха в Прага лидерите ще приемат Декларация на групата, в която да бъдат потвърдени споделените позиции на държавите с оглед на развитието на преговорите по МФР и с основен фокус върху важността на Кохезионната политика.

Още:
Борисов: Въпреки „Апартаментгейт“ и гьобеците ни избраха„Благодаря на Господ и на народа, че пак ни дадоха доверие хората след „Апартаментгейт“ или след Кам…Nov 3 2019skafeto.com

Борисов: Радев бе ошашавен от Нинова, Манолова и Йончева (Видео)Премиерът Бойко Борисов гласува на втория тур на кметските избори около 14,30 ч. в училището в родна…Nov 3 2019skafeto.com

Макрон „се извини“ на Борисов за изказването сиПрезидентът на Франция Еманюел Макрон се свързал с министър-председателя Борисов в телефонен разгово…Nov 3 2019skafeto.com

loading...