Борис Джонсън Джо Байдън

Британският премиер Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън в четвъртък в Корнуол, Англия, ще проведат първата си среща лице в лице преди срещата на върха на Г7, планирана за 11-13 юни в залива Карбис бей. Според изявление, публикувано от кабинета на ръководителя на британското правителство, резултатът от преговорите между двамата лидери ще бъде приемането на нова Атлантическа харта.

Джо Байдън заедно със съпругата си кацна във Великобритания.

Отбелязва се, че документът, който се изготвя в духа си, ще бъде подобен на Атлантическата харта от 1941 г., подписана от британския премиер Уинстън Чърчил (1874-1965) и 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт (1882-1945), която постави основите на бъдещият следвоенен свят …

„Атлантическата харта от 2021 г. ще каже, че въпреки че съвременният свят е много различен от този през 1941 г., ценностите, споделени от Обединеното кралство и САЩ, остават същите. Нашите страни си сътрудничеха в изграждането на мир след световната война II и сега ще положим съвместни усилия, за да отговорим на предизвикателствата, пред които е изправена планетата днес – от глобалната отбрана и сигурност до икономическото възстановяване след коронавируса и борбата с изменението на климата „, казаха от „Даунинг стрийт“ 10.

В него се подчертава, че новата Атлантическа харта ще се състои от осем ключови теми, по които Джонсън и Байдън планират да „работят заедно за благото на човечеството“. Много от тях се основават на нашите дългогодишни ценности, включително защита на демокрацията, колективна сигурност, изграждане на справедлива и устойчива глобална система за търговия. Хартата обаче ще се съсредоточи и върху належащи предизвикателства, по-специално мерки за борба с кибер атаките, изменението на климата, защита на биологичното разнообразие и, разбира се, борба с пандемията на коронавируса и икономическото възстановяване.

„Ако Чърчил и Рузвелт са били изправени пред въпроса как да помогнат на света да се възстанови от опустошителната война, днес ние се сблъскваме със съвсем различно, но не по-малко плашещо предизвикателство – как да възстановим икономиката след пандемията на коронавируса. В тази връзка , сътрудничеството между Обединеното кралство и САЩ – най-близките партньори и най-големите съюзници ще бъдат от ключово значение за бъдещата глобална стабилност и просперитет „, каза Борис Джонсън.

„Споразуменията, които президентът Байдън и аз постигаме днес, които отразяват споделени ценности и възгледи, ще формират основата на устойчиво глобално възстановяване [от последиците от пандемията]. Преди 80 години американският президент и британският премиер застана рамо до рамо, обещавайки по-добро бъдеще. Ние правим същото „, каза Джонсън.


loading...