Борис Джонсън къща

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Бившият британски премиер Борис Джонсън може да стане новият генерален секретар на НАТО, пише в. „Дейли Телеграф“, цитиран от Дир.бг.

Украйна и депутати от торите подкрепят идеята премиерът да бъде възможен кандидат, въпреки че скептиците смятат, че той вероятно ще бъде посрещнат с френско вето.

Източниците на изданието твърдят, че някои представители на Консервативната партия са подкрепили кандидатурата на Джонсън за поста генерален секретар на НАТО. По-специално членовете на Комисията по отбрана Ричард Дракс и Марк Франсоа, както и бившият министър по излизането на Великобритания от Евросъюза Дейвид Дейвис подкрепят кандидатурата на политика.

Според „Дейли Телеграф“ във Вашингтон биха подкрепили кандидатурата на Джонсън за поста заради позицията му спрямо Русия, както и заради недоверието на САЩ към представителите на ЕС. Отбелязва се, че за евентуалното назначаване на бившия британски премиер за генерален секретар на Алианса е необходимо единодушно решение на членовете на блока, на което той не може да разчита. Например, източниците на вестника прогнозират, че френският президент Еманюел Макрон няма да подкрепи кандидатурата му.

На 7 юли Джонсън обяви решението си да напусне поста на британски министър-председател. Той взе това решение поради политическата криза и вълната от оставки на членове на британското правителство.

Сегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше назначен през 2014 г. за петгодишен мандат. През 2019 г. мандатът му беше удължен до октомври 2022 г. На фона на конфликта в Украйна през март беше решено Столтенберг да продължи да изпълнява задълженията си до 30 септември 2023 г.

Вчера на сайта на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски бе публикувана петиция за предоставяне на украинско гражданство на Борис Джонсън и представяне на кандидатурата му за поста министър-председател на Украйна.

„Положителните страни на решението са: световната подкрепа за Борис Джонсън; ясната позиция срещу военната инвазия в Украйна; и образованият политически, финансов и юридически опит“, се казва в петицията.

Петицията беше внесена вчера, а днес вече има 4321 гласа. Петицията се нуждае от 25 000 гласа, за да бъде разгледана.

Още от Свят