Британците ревнаха

Британците ревнаха! Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа. Това пише авторитетният вестник „Гардиън“.

Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета – това е било предупреждението, отправено от експерти към британското правителство.

Благотворителната организация Конкордия, един от водещите доставчици на работна ръка, се опитва да докара 10 000 работници, половината от ЕС, а другата половина от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но страни нечленки на ЕС сега са със затворени граници заради коронавируса. А на Обединеното кралство са му нужни 90 000 работници.

Как да доставят работна ръка от България

При тези спънки в наемането на работна ръка извън ЕС, България е обрисувана от Стефани Моуръл, изпълнителен директор на Конкордия, като „малкия маяк за Обединеното кралство“. Проблемът е, че повечето самолети от България сега не летят. Уиз еър е докарал 450 души преди седмица.

Така че вариант остават чартърите. Цената на чартър на час обаче е 10 000 лири за самолет с 229 души от София до Лондон, което ще рече 45 000 евро или около 250 евро на човек. Планът за чартърите се обсъжда активно както от Националния фермерски съюз, така и от Асоциацията на работодателите.

Правителството обаче е призовано да внесе яснота по въпроса дали при осигурен чартърен полет, той ще може да излети.

Миналата година 98 процента от берачите на плодове в Обединеното кралство са дошли отвън, по-голямата част от България и Румъния, припомня изданието.

Но още преди кризата, породена от епидемията от коронавируса затягането на трудовия пазар, комбинацията от Брекзит и от процъфтяващите вътрешни икономики на Източна Европа, които са станали по-привлекателни за сезонните работници, са довели до спад в броя на берачите идващи в Обединеното кралство, отбелязва изданието.

На 23 март вечерта 200 души потеглиха със самолет от София към британската столица. На летището бяха предприети извънредни мерки за сигурност. Като причини за пътуването някои българи посочиха работа, други раждане на внуче.

„Ще работя. Ако отложа пътуването, рискувам да остана без работа“, оправда пътуването си един от заминаващите.

Виж още:Лондон най-сетне призна страшните последици от БрекзитИдеята, че Великобритания може да напусне Европейския съюз (ЕС) и да продължи да поддържа търговията…Feb 12 2020skafeto.com

Нашенка от Лондон дни преди Брекзит: Цените тръгват нагоре, българите – към БългарияДенислава Добрева, която сега е на 25 години, заминава малко след референдума за Брекзит да учи и ра…Jan 27 2020skafeto.com


loading...