Брюксел Китай

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Брюксел представи във вторник нов план от 10 точки за по-добри отношения с Китай, включително в области като търговия, климат, реформи в СТО, сътрудничество по въпроса за Иран и общ подход на ЕС към сигурността на 5G мрежите и проверка на преките чуждестранни инвестиции. Планът ще бъде обсъден и одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 21-22 март.

Следващата среща на високо равнище между ЕС и Китай е насрочена за началото на април.

Планът за действие бележи промяна в позицията на блока към най-големия търговски партньор на Брюксел и говори за по-балансирани икономически отношения с Китай, призовавайки лидерите на ЕС да подкрепят идеите за ограничаване на китайските държавни предприятия и за увеличаване на защитата  от киберзаплахи.

Според Комисията, Европейският съюз трябва да си сътрудничи повече с Китай в области като изменението на климата и мира, но също така трябва да настоява за по-реципрочни икономически отношения и да предприеме стъпки за защита на своята индустрия.

Европейският съюз споделя много от загрижеността на Съединените щати относно особеностите на китайския пазар, свръх капацитета и трансфера на технологии. Но тя избягва да вземе страна в многомилиардната търговска война между Вашингтон и Пекин.

Европа също е все по-разочарована от бавното темпо на китайското отваряне на икономиката и от вълната от китайски поглъщания в критични сектори на ЕС. Брюксел обаче отчита като неприемлив натиска от страна на САЩ да избягва Китай и по-специално от производителя на телекомуникационно оборудване Huawei заради опасенията от шпионаж.

Германия одобри Huawei да участва в търговете за 5GГермания няма да забрани на китайския телекомуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на …Oct 20 2019skafeto.com

Анализатори описват документа като „всеобхватен и смел“ преглед на отношенията с Пекин, който подчертава липсата на реципрочност и нарастващия протекционизъм, а също така поставя трудни въпроси като правата на човека.

Ако бъде подкрепен от лидерите на ЕС, Брюксел ще призове Китай да се съгласи с реформите на правилата на Световната търговска организация, особено по отношение на субсидиите и принудителния трансфер на технологии, както и да сключи споразумение с ЕС относно инвестиционните правила до 2020 г.

Комисията призова държавите-членки на ЕС да възродят закъснялото предложение, известно като Международен инструмент за обществени поръчки, което ще изисква чужди страни да открият своите обществени поръчки в замяна на достъп до Европа.

Ръководството на ЕК смята, че китайските кандидати за обществени поръчки в ЕС трябва да отговарят на високи стандарти за труд и околна среда и иска да адаптира законодателството на ЕС, за да ограничи държавните предприятия и държавните субсидии на пазара на ЕС. То също така смята, че страните от ЕС трябва да намерят обща линия за сигурността на планираните високоскоростни 5G телекомуникационни мрежи.

Китай е най-големият източник на внос на ЕС и вторият най-голям износен пазар след Съединените щати, като търговията между двете е на стойност над 1 млрд. долара на ден.
Мисия до Марс, собствената GPS „Beidou“ и новите планове на КитайКитай закъсня с космическата надпревара – Пекин изпрати първия си спътник в орбита едва през 1970 г.…Nov 26 2019skafeto.com


loading...