бустерна доза ваксина
Снимка: Maria Orlova from Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Само хората, инжектирани с бустерна доза ваксина срещу коронавирус, ще могат да влизат в ресторанти и барове в Германия без да трябва да представят тест за коронавирус с отрицателен резултат, съобщи днес канцлерът Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и ДПА, предаде БТА.

Той отбеляза на пресконференция, че германското правителство си е поставило за цел в страната да бъдат поставени още 30 милиона дози до края на месеца. Освен това инжектираните с подсилваща доза хора и възстановилите се след боледуване няма да трябва да се изолират след контакт със заразен, каза още федералният канцлер след видеоконферентно заседание с премиерите на 16-те германски провинции.

Дължината на карантината ще бъде съкратена от 14 дни до 10 и ще е позволено тя да бъде прекратена предсрочно при представяне на отрицателен тест след седмия ден. „Ваксинацията е важна. Ние трябва да постигнем повече напредък“ в тази област, заяви германският канцлер. „Ясно е, че (новият коронавирусен вариант) Омикрон ще остане с нас за известно време, така че все още не можем да кажем на нашата здравна система, че опасността е преминала“, добави той.

Преди видеоконференцията германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах нарече ресторантите „проблемна зона“. „Хората често седят с часове без маска“ в тези заведения, аргументира се той, говорейки по телевизия Ер Те Ел.

В последно време броят на новозаразените в цяла Германия се увеличава. При това институтът „Роберт Кох“ предупреди, че реалният брой може да е много по-висок, тъй като в почивния период около Коледа не са били правени достатъчно тестове.
По данни на института новите случаи вчера са 56 335 – с около 15 хиляди повече в сравнение с преди седмица. Въпреки това той отчита, че смъртността леко е намаляла спрямо предходната седмица, като вчера са починали 264 души. Общият брой на смъртните случаи в Германия по данни на института е 113 632 от над 7,4 милиона заразени. 41,6 процента от населението на страната е с поставена бустерна доза ваксина. На варианта Омикрон се пада дял от 44 на сто от новите случаи в Германия, съобщи още институтът „Роберт Кох“.