България и Северна Македония

Съединените щати водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от МИА, предава Дир.бг.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява.

В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че продължават с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове.

Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

„Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион“, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

„Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване“, каза Прайс. Той отбеляза, че „историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения, и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове.“

Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. от Атина и Скопие, сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

Само преди ден българският президент Румен Радев подчерта, че върху страната ни се оказва силен натиск да вдигне ветото пред еврочленството на Скопие и изрази недоумение, че това се прави по отношение на държава-членка, а спрямо кандидатката Северна Македония. Партиите от управляващата коалиция пък непрестанно повтарят, че България няма намерение да вдига ветото преди да се изпълнява записаното в договора ни със Северна Македония.

Виж още:Северна Македония непреклонна: Без българи в Конституцията преди началото на преговоритеВписването на българите в Конституцията на страната е израз на напредък и е най-доброто решение, но …Apr 29 2022skafeto.com

Външният министър на Германия: България е съгласна ЕС да започне преговори с РСМакедонияМинистърът на външните работи на Германия Аналена Бербок каза днес, че България се е съгласила Албан…Apr 12 2022skafeto.com

МВнР обвини Аналена Бербок в разпространение на фалшиви новини за Северна МакедонияПозицията на България за започване на преговорите за членство със Северна Македония остава непромене…Apr 12 2022skafeto.com


loading...