Илияна Цанова плевнелиев нова телевизия
Росен Плевнелиев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

За да осигури договора за новия завод на „Фолксваген“, България е готова да удвои субсидиите, които ще даде на автомобилния концерн.

„Намерихме начин да предложим на „Фолксваген Груп” вместо 135 милиона евро, 250 до 260 милиона евро”, заявява пред ФАЦ бившият президент Росен Плевнелиев, който в момента оглавява Българския автомобилен клъстер и лобира активно в полза на България.

Българското предложение включва също така голяма индустриална зона извън София, близо до летището на столицата. Теренът на закрита фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българска банка и австрийската компания за недвижими имоти „Соравия”.

Българският премиер Бойко Борисов пък обеща на „Фолксваген” да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света”, посочва ФАЦ и в добавка отчита добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци в България.

Перспективата на „Фолксваген” да построи нов завод в Турция намалява с всеки изминал ден. Причината за това е военната офанзива в съседна Сирия, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ).

„Кадрите, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи”, коментира премиерът на Долна Саксония Щефан Вейл, член на Социалдемократическата партия и на борда на автомобилния концерн.

„Не мога да си представя, че „Фолксваген” ще направи при тези условия инвестиция за милиард евро в Турция”, подчертава Вейл.

Долната Саксония е вторият най-голям акционер на автомобилния концерн и играе ключова роля в надзорния съвет на компанията.

Според ФАЦ от колебанието в централата на „Фолксваген” във Волфсбург може да се възползва България. Тя е единственият конкурент на Турция за инвестицията.

А засилващите се критики към политиката на Анкара, съчетани с икономически санкции от САЩ (50% мито върху стоманата), засилват шансовете на София.Рязък обрат: „Фолксваген“ отлага решението за изграждане на завод в Турция заради „Извор на мира“Автомобилният концерн „Фолксваген“ отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турск…Oct 15 2019skafeto.com

Плевнелиев заплаши „Фолксваген“ с глоба до 1 милиард евроСлед като преди години размахваше пръст на Русия и се определяше като „евроатлантически ястреб“, пре…Oct 4 2019skafeto.com