Хизбула

Твърдение за българска следа в разследването на чудовищния взрив в Бейрут направи председателят на Далекоизточната регионална организация на Руския профсъюз на моряците Николай Суханов. Пред РИА Новости той обяви, че собственик на кораба „Rhosus“, превозил взривилия се амониев нитрат, не е вече посочения от големите медии Игор Гречушкин от Хабаровск, а българската компания Briar Wood Corporation.

Суханов разказа, че корабът е пътувал под „удобния флаг“ на Молдова. Синдикалистът признава, че когато кораб плава под чужд флаг, истинският собственик много трудно може да бъде разкрит, както и че много често се съставят документи, които го „спасяват“ от носене на отговорност. Въпреки това обаче той настоява, че регистрацията е на името на българската според него фирма.

„Rhosus“ е превозвал амониевата селитра от Батуми към Мозамбик, но е акостирал принудително в Ливан заради технически проблеми. След проверка пристанищните власти са му забранили да излиза в открито море. Гречушкин е фалирал и е изоставил екипажа – моряци от Русия и Украйна, за близо година в Бейрут. Счита се, че в момента бившият собственик живее в Кипър.

Мощният взрив в ливанската столица избухна на 4 август. Броят на загиналите при експлозията нарасна до 135, близо 5000 са ранените.

Властите в Бейрут вече съобщиха, че експлозията е избухнала при заваръчни работи. Премиерът Хасан Дияб заяви, че в склад на пристанището от 6 години е имало 2750 тона амониева селитра. При това взривопасното вещество е било складирано на пристанището без никакви мерки за сигурност.

Виж още:Адът в Бейрут: САЩ подозират военна атака, няма загинали българиНай-малко 78 души са жертвите на снощния взрив на пристанището в ливанската столица Бейрут, съобщи т…Aug 5 2020skafeto.com

Адът в Бейрут: Разрушени квартали, търсят оцелели (ВИДЕО)Международна помощ започна да пристига вчера в Ливан, след като две огромни експлозия във вторник ве…Aug 6 2020skafeto.com

Медсестра спаси три бебета от ада в БейрутЕмоционална снимка, публикувана в социалните мрежи, разказва историята на медицинска сестра от местн…Aug 6 2020skafeto.com


loading...