Вагнер Ростов на Дон

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент публикува очаквания 82-страничен доклад за дейността на ЧВК „Вагнер“, основно в африканските страни. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

Докладът се основава на открити източници, както и на показанията на „бивш високопоставен боец на „Вагнер“ (името му не се съобщава; анонимните писмени показания на това лице бяха публикувани на 20 юли).

В него се анализира дейността на тази структура в седем държави: Украйна, Сирия, Централноафриканската република, Судан, Либия, Мозамбик и Мали.

Но основният патос на документа е свързан с реакцията на британското правителство спрямо него.

„През 10-те години от създаването на мрежата на „Вагнер“ правителството на Обединеното кралство така и не се сдоби с последователна стратегия, а усилията за смислена борба с Вагнер отсъстват.

Това позволи на мрежата да се разрасне, да разпространи пипалата си дълбоко в Африка и да експлоатира държави, поставени на колене поради конфликти и нестабилност. Там, където Западът напуска, се появява „Вагнер“, който вижда възможност в страданието и печалба в хаоса“, заяви председателят на комисията консерваторката Алиша Кърнс.

Парламентаристите призовават, първо, да се предложат на нестабилните страни собствени служби, за да не бъдат принудени да разчитат на „Вагнер“, и второ, да се наложат по-строги санкции на онези, които финансират структурата – според тях съществуващите санкции не са достатъчни.

„Не сме убедени, че „санкциите“, наложени от правителството срещу тази група, наистина покриват сложната мрежа от структури, които стоят в основата й“, казва Кърнс.

След бунта на Пригожин в Русия през юни бъдещето на „Вагнер“ остава неясно, но депутатите отбелязват, че структурата и преди е била способна на гъвкаво преконфигуриране.

„В момента, в който мрежата е най-уязвима – и часовникът тиктака – е дошло времето да се действа“, подчертава тя.

Освен бившия боец на „Вагнер“, който сега живее на Запад, но продължава да поддържа връзка със своите съратници, комисията изслуша Михаил Ходорковски и изследователя на Bellingcat Христо Грозев, както и други свидетели.