ваксина ХИВ moderna нова пандемия

Ваксината на компанията Moderna е най-ефективна в реални условия по отношение на предотвратяване на риска от хоспитализация – това показва сравнително изследване на трите разрешени в САЩ ваксини срещу COVID-19, цитирано от CNN.

Препаратът на Pfizer осигурява 88% защита срещу тежко протичане на заболяването, а ефективността на Moderna е 93%. Ваксината Janssen на Johnson & Johnson дава 71% защита по този показател.

Изследването е проведено от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията сред над 3600 възрастни, хоспитализирани с диагноза COVID-19 между март и август тази година.

„Въпреки че тези данни, получени в реални условия, предполагат някои различия в нивата на защита при ваксините, всички одобрени или разрешени от Агенцията по храните и лекарствата ваксини срещу COVID-19 осигуряват значителна защита срещу хоспитализация.“ – посочват авторите на изследването.

При сравняването на препаратите на Moderna и на Pfizer/BioNtech те са установили, че разликата между тях се дължи основно на спад в имунитета при ваксинираните с Pfizer, който започна около четири месеца след поставянето на втората доза. Ефективността на ваксината на Pfizer-BioNTech е 91% през периода между 14 и 120 дни след получаване на втората доза, но намалява до 77% след този времеви интервал, поясняват изследователите.

И двете ваксини – на Pfizer и Moderna, използват генетичен материал – информационна РНК, за да изградят имунитет, но използват различни дози имат малки различия във формулите. Ваксината Janssen използва деактивиран вирус на обикновената настинка, наречен аденовирус, с който „пренася“ генетични инструкции в човешкото тяло.

Вижте още:
К-19: Заболяемостта и хоспитализациите са в плато1892-ма са новите заразени с коронавирус у нас през изминалото денонощие, при направени 25 189 теста…Sep 18 2021skafeto.com


loading...