Ваксината при хората със затлъстяване
Photo by Artem Podrez from Pexels

Ваксината на Pfizer/BioNTech може би е с по-малка ефективност при хората със затлъстяване, сочи ново проучване, цитиранo от „Гардиън“. Италиански изследователи са открили, че здравните работници със затлъстяване произвеждат само половината антитела при втората доза в сравнение със здравите хора. Въпреки че е твърде рано да се каже какво означава това за ефективността на ваксината, може би хората със затлъстяване се нуждаят от още една доза, за да се защитят от коронавируса.

Предишни проучвания показаха, че затлъстяването – определя се с Индекс на телесна маса (ИТМ) над 30, което означава затлъстяване в различните си степени – увеличава риска от смърт вследствие на заразяване с коронавирус с близо 50% и риска от приемане в болница със 113%.

Може да се дължи на това, че хората със затлъстяване често имат придружаващи заболявания като сърдечни проблеми или захарен диабет тип 2, което допълнително увеличава риска, но затлъстяването също може да причини промени с метаболизма като инсулинова резистентност и възпаление, което затруднява тялото да се бори с инфекциите.

Това постоянно състояние на ниска степен на възпаление може също да отслаби някои имунни отговори, включително тези, задействани от T- и B-клетките, които задействат защитен отговор след ваксинация. Отделно проучване показва, че противогрипната ваксина е само наполовина ефективна при хората със затлъстяване в сравнение с тези, които са със затлъстяване.

Новото проучване е първото пряко доказателство, че вероятно възниква същият проблем и с ваксините срещу коронавируса.

Алдо Венути от Istituti Fisioterapici Ospitalieri в Рим и колегите му са оценили отговора на антителата след поставяне на две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech при 248 здравни работници. 99,5% са развили отговор на антитела и този отговор е по-силен от тези при хората, които са прекарали вируса. Но ефективността е по-ниска при хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Отделно проучване с бразилски здравни работници разкрива, че повторно заразяване с коронавирус е по-често срещано при хората с наднормено тегло.

Вижте още:
България преговаря с Гърция и с Франция за ваксини назаемПремиерът Бойко Борисов обяви, че в момента се преговаря с Гърция и с Франция, за да получи страната…Mar 1 2021skafeto.com

Ваксиниране в Япония – без никакъв хаос, като под конецНикакъв хаос, процес под конец, с ясно обособени фази и без чакане. Така на 17 февруари е стартирал …Feb 27 2021skafeto.com

Германия за ваксината на „АстраЗенека”: Не, благодаряТова е странна ситуация: Докато милиони германци нетърпеливо очакват своята ваксина срещу коронавиру…Feb 26 2021skafeto.com

loading...