русия втора ваксина

Ваксината срещу новия коронавирус (COVID-19), разработена съвместно от фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет, е показала 70% ефективност. Това показват резултатите от мащабни проучвания, съобщават световните информационни агенции.

В съобщение за медиите британско-шведската мултинационална фармецевтична компания AstraZeneca посочи, че нейното изпитване върху повече от 20 000 доброволци е показало, че ваксината спира хората да развиват симптоми при средно 70% от случаите. Новината следва неотдавнашни съобщения, че ваксините, разработени от Pfizer и Moderna, са показали около 95% ефективност. Последният кандидат за ваксина се инжектира в две дози с интервал най-малко един месец, подобно на другите ваксини. Изпитването е установило, че ефективността на ваксината варира в зависимост от размера на дозите – неочаквана констатация. Когато на пациентите са били дадени две пълни дози, е установено, че ваксината е 62% ефективна. Когато обаче пациентите са получили половин доза при първата ваксинация, последвана от пълна доза при втория път, ефективността се е повишила до 90%.

Вземайки и двата метода заедно, това е довело до средна ефективност от 70%, уточниха от AstraZeneca.

Не е ясно защо различните дози имат различна степен на ефективност.

Според Би Би Си макар и по-малко ефективна като цяло, ваксината на Оксфорд/AstraZeneca е по-евтина за производство и по-лесна за съхранение от ваксините на американските фармацевтични гиганти Pfizer и Moderna.

Технологията е разработена от Оксфордския университет и неговата компания Vaccitech. AstraZeneca подписа договор с университета през април 2020 г. за по-нататъшно разработване, масово производство и потенциално разпространение на ваксината.

През септември разработването на ваксината претърпя неуспех, когато изпитанията бяха преустановени, след „необяснима болест“ при един участник в изпитването във Великобритания.

Клиничните изпитвания започнаха отново, когато регулаторите в САЩ, Великобритания, Бразилия, Южна Африка и Япония потвърдиха, че е безопасно да се направи това.

Оттогава резултатите от изпитването са обещаващи, като резултатите от изпитванията на втория етап, публикувани в Lancet през ноември, показват, че ваксината е предизвикала имунен отговор и е била безопасна за всички поколения.

Следващата стъпка е ваксината да получи зелена светлина от регулаторните органи по целия свят.

Европейската агенция по лекарствата вече е започнала оценка на лабораторните данни на ваксината, като целта е процедурата да се придвижва по-бързо.

Вижте още:
Турция започна имунизиране с китайска ваксина за без париДесет милиона дози от китайската ваксина Синовак „отдавна са отпътували“ за Турция, съобщава в. „Хюр…Nov 23 2020skafeto.com

100% от инжектираните с втората руска ваксина срещу COVID-19 имат антителаРуският Държавен изследователски център „Вектор“ съобщи, че 100% от доброволците са развили антитела…Nov 22 2020skafeto.com

Ваксината на Pfizer показа супер ефективност, искат разрешение за употребаФармацевтичният гигант Pfizer съобщи, че анализ на финалното изпитание на кандидат за ваксина срещу …Nov 18 2020skafeto.com

Пробив: Ваксината на Moderna е с 94,5% ефективностBaĸcинaтa нa Моdеrnа Іnс. e пocтигнaлa 94,5% eфeĸтивнocт в пpeдoтвpaтявaнe нa зapaзявaнeтo c ĸopoнaв…Nov 16 2020skafeto.com


loading...