Омикрон

Варианти на коронавируса, предшестващи Омикрон, вероятно са съществували отдавна, заяви един от откривателите на новия вариант, цитиран от ДПА и Дир.бг.

„Според сегашните ни информация, ранна форма на Омикрон се е оформила като отделен тип още преди появата на Алфа и Делта“, заяви Волфганг Прайзер от университета Стеленбош, близо до Кейптаун.

Този тип вирус вероятно е еволюирал в продължение на месеци, без да привлече внимание. „Въпросът е: защо Омикрон остана скрит толкова дълго и едва сега се разпространи? Дали не са липсвали една или две мутации, които да му позволят да се разпространява бързо“, попита Прайзер.

Най-старите доказателства за варианта до момента датират от първата половина на ноември. Омикрон, открит за пръв път в Република Южна Африка и Ботсвана, има особено голям брой мутации, засягащи и протеина, чрез който се прикачва за човешките клетки.

В Германия до момента са потвърдени 4 случая и има подозрения за още 8. Експерти обаче предполагат, че вече има други случаи. Според Европейския център за контрол и превенция на заболяванията до няколко месеца вариантът може да стане доминиращ в Европа. Засега няма конкретни данни доколко е заразен и дали води до по-тежко протичане на болестта, но по предварителна информация Омикрон има сериозни предимства пред варианта Делта.

Успоредно с това близо две трети от германците биха подкрепили предложение ваксините срещу Ковид-19 да станат задължителни – такова предложение ще бъде внесено в парламента. Това показва публикувано проучване, цитирано от ДПА на фона на апела на председателя на ЕС държавите-членки да обмислят задължителната ваксинация. Вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц вече заяви, че има намерение да внесе в Бундестага проектозакон за задължителната ваксинация през февруари или март.

63 на сто от запитаните германци са подкрепили имунизацията срещу коронавируса да стане задължителна за живеещите в Германия. 30 на сто са се обявили против, а 7 на сто не са дали отговор. В проучването на института ЮГов, проведено от 1 до 3 декември, са участвали 2067 души.

При започването на ваксинацията в Германия преди около година, в края на декември 2020 г., около 56 на сто подкрепяха задължителната ваксинация, а 33 на сто бяха против.

Вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц заяви, че има намерение да внесе в Бундестага проектозакон за задължителната ваксинация през февруари или март.

По данни на института Роберт Кох броят на случаите е намалял леко. Новите случаи са 42 055, а заразените на 100 000 души за последните 7 дни са 439,2. Предишната седмица новите случаи бяха 44 401, а броят на заразените на 100 000 души за една седмица – 446,7.

Институтът обаче предупреди, че много случаи вероятно не се съобщават, защото нарастването на броя на хоспитализациите не оставя на здравните работници достатъчно време за проследяване и записване на всички случаи.

Виж още:Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон -защо ни безпокоят?Световната здравна организация (СЗО) разделя вариантите на коронавирус в две групи. В първата влизат…Dec 5 2021skafeto.com

Д-р Аспарух Илиев: Омикрон заобикаля естествения и ваксиналния имунитетВирусът и неговата еволюция има собствена динамика, която в момента се разгръща и може би имаме нов …Dec 3 2021skafeto.com

Мангъров задраска короната: С Омикрон всичко ще приключиНовият вариант на COVID-19 Омикрон може би ще бъде краят на пандемията. Това предположение направи и…Nov 30 2021skafeto.com

Обрат! Омикрон може да превърне коронавируса в обикновена инфекцияНовата мутация на коронавирус може да донесе надежда вместо паника. COVID-19, причинен от варианта О…Nov 30 2021skafeto.com


loading...