Великобритания рецесия новият премиер на Великобритания военна помощ за Тайван Обединеното кралство руската армия отпътуващи от англия локдаун
Снимка: Luke Stackpoole/unsplash

Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус, засягащи търговия за 1,7 милиарда паунда, съобщават от британското правителство. Целта е сериозно да се намали способноста на Кремъл да финансира войната в Украйна.

Новите мита за вноса засягат редица стоки, включително платина и паладий. Забраната за износ пък засяга търговията с химикали, пластмаси, гума и машини. По този начин стойността на продуктите, попадащи под новите санкции, възлиза на над 4 милиарда паунда.

От министерството за международна търговия посочват, че новите мита върху вноса покриват стоки на стойност 1,4 милиарда паунда, докато забраната за износа засяга продукти за повече от 250 милиона паунда в сектори на руската икономика, които са най-зависими от британски стоки.

По данни на ведомството третият кръг на търговски санкции, който изключва златото и енергията, ще засегне над 96% от вноса от Русия и повече от 60% от стоките, които Великобритания изнася за Русия.

Обединеното кралство продължава да стои рамо до рамо с Украйна и работи в тясно сътрудничество със своите международни партньори, за да нанесе максимални щети на режима на Путин, като намали ресурсите и средствата, от които той се нуждае, за да проведе тази незаконна война, изтъкна министърът за международна търговия Ан-Мари Травелиан.

Тя увери, че се използва всяка възможност, за да бъде засилен натискът за изолиране на руската икономика, като допълнителните мерки ще затворят доходоносните пътища за финансиране на военната машина на Путин.


loading...