https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Трима френски министри са подготвили обръщение към Европейската комисия (ЕК) с искане за спешно затваряне на европейския пазар за китайските производители на соларни (слънчеви) панели. Това съобщава френският вестник Le Figaro.

По информация на изданието, съответното писмо вече е изготвено от министъра на икономиката, финансите, индустриалния и цифровия суверенитет на страната Бруно Льо Мер, министъра на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер, както и министъра-делегат, отговарящ за индустрията Ролан Лескюр.

Те твърдят, че инициативата се е породила на фона на масови призиви от европейски производители на соларни панели, които не могат да се конкурират с китайските доставчици.

Френските министри предлагат да се задейства член 19 от Общото споразумение за митата и търговията, който позволява на страна членка на Световната търговска организация (СТО) да преустанови временно многостранните отстъпки за вноса на даден продукт, ако нейната местна индустрия страда или има голям риск от сериозни щети, причинени от увеличен внос на дадения продукт.

„Това е много мощен инструмент, позволяващ да бъдат определени много стриктни квоти за внос по държави“, казва пред изданието неназован министерски съветник. По думите му, „ЕС би трябвало да използва за търговска защита всички инструменти, с които разполага“.

В статията се отбелязва, че заплахата за ЕС от прекомерния внос на китайски слънчеви панели е възникнала на фона на ограниченията, вече наложени от властите на САЩ и Индия по отношение на китайските доставчици на слънчеви панели.В резултат на това, те са преориентирали износа си към Европа и след рязкото увеличение на търсенето на фона на нарастващите цени на енергията през 2022 г., са натрупали големи запаси от продукта през 2023 г., които сега продават с големи отстъпки.

Твърди се, че китайски компании са натрупали в европейски складове около 200 милиона броя соларни панели.

Освен това, настоящата тенденция на пазара поставя под риск плановете на европейците за развитие на собствено производство, твърди френският вестникът. В момента френското правителство обсъжда с ръководството на ЕК възможни мерки, които „е твърде рано да се обявяват официално на настоящия етап“.

Фактически Франция „иска да формира единен „фронт“ с други държави от ЕС, особено с Германия, за да не се повторят грешките от 2010 г., които по онова време „причиниха колапса на европейския фотоволтаичен сектор“, заключава Le Figaro.