Кулата тестване

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Каналът за внос-износ на продукти с двойна употреба през България към Русия минава през българо-турската граница. Това обясни финансовият министър Асен Василев по време на разговор с еврокомисаря по финасова стабилност Марейд Макгинес, в чийто портфейл е контролът върху прилагането на санкциите срещу Руската федерация заради войната в Украйна, предаде БНТ.

„И оттам към Армения, Азербайджан и други държави, като крайна дестинация. Оттам нататък е ясно, че има прекупуване и пренос към Русия. И точно по този въпрос сме започнали много активна работа с ЕК да идентифицираме компаниите, да идентифицираме каналите и те да бъдат пресечени“, каза Асен Василев.

Стоките с двойна употреба, които минават през България към Русия, са с електронни компоненти. Проблемът е не само български, а общоевропейски.

„Има над 20 000 компании и контрагенти, които всъщност участват в избягване на санкциите и доставки на материали към Русия или от Русия. И обсъдихме за това, как нашите два отбора много по-ативно да работят по въпроса за това, това да бъде пресечено, тъй като проблемът навсякъде в Европа, не само в България, е, че обикновено тези компании работят с изрядни митнически документи“, поясни Асен Василев.