водачите на талибаните

Между водачите на талибаните в Афганистан се е разразил сериозен конфликт, съобщи Би Би Си с позоваване на високопоставени източници от ислямистката организация.

На съвещание в президентския дворец в неделя един от основателите на талибанското движение – вицепремиерът Абдул Гани Барадар, си е разменил остри думи с министъра по въпросите на бежанците Халил Рахман Хакани – виден член на терористичната Мрежа „Хакани“. В свадата са се намесили членове на правителството, които са подкрепяли Барадар или Хакани.

Информацията за конфликта е потвърдена от високопоставен член на талибаните, свързан с участници в събитията.

Причина за спора е станало недоволството на Барадар от структурата на новото правителство на Афганистан. Твърди се, че той и Хакани са се скарали за това кой е главният архитект на победата на талибаните в Афганистан.

Според Барадар, идването на талибаните на власт е заслуга тези, които са провели преговорите и се ангажирали с дипломатическата дейност, сред които е и той. Членовете на Мрежата „Хакани“ смятат, че определящи са военните успехи.

Барадар е първият в историята високопоставен представител на талибаните, който проведе директни преговори с американски президент – през 2020 г. той проведе телефонен разговор с Доналд Тръмп. Преди това той подписал споразумението в Доха, по силата на което американските войски бяха изведени от Афганистан.

Същевременно Мрежата „Хакани“ е свързана с най-кървавите нападения, извършени през последните години срещу въоръжените сили на Афганистан и западните им съюзници. Американските власти определят мрежата като терористична организация. Лидерът на организацията Сираджудин Хакани е министър на вътрешните работи в правителството на талибаните.

Вижте още:
Талибаните с послание към България. Какво ни казахаТалибаните отправиха послание към България от ефира на БТВ. Целта на талибаните в Афганистан е да из…Sep 13 2021skafeto.com

Проф. Чуков: Без да признаем талибаните, не може да връщаме мигрантиТрябва да се направи сериозен анализ на бежанския поток през страната ни. Това заяви пред bTV арабис…Sep 13 2021skafeto.com


loading...