Г-7 Япония Китай военни учения около Тайван нови ядрени оръжия

Интернет гъмжи от спекулации, че президентът на Китай Си Дзинпин е под домашен арест. Според няколко публикации в социалните медии Си Дзинпин е отстранен от поста ръководител на Народноосвободителната армия на Китай (НОА) и е поставен под домашен арест. Нито управляващата в страната Китайска комунистическа партия, нито държавните медии все още са дали официално потвърждение.

Си Дзинпин наскоро присъства на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан, където проведе разговори с няколко други държавни глави. Той също така се срещна лице в лице с премиера Нарендра Моди за първи път след граничните сблъсъци през 2020 г., които развалиха връзките между Индия и Китай.

Няколко потребители на Twitter днес публикуваха за предполагаемия домашен арест на Си. Някои дори твърдяха, че това е военен преврат и че превозните средства на НОАК вече са се придвижили към столицата Пекин.

„Военни превозни средства на #НОАК се отправят към #Пекин на 22 септември. Започвайки от окръг Хуанлай близо до Пекин и завършвайки в град Джанджиакоу, провинция Хъбей, цялата процесия е дълга до 80 км. Междувременно се носят слухове, че #XiJinping е бил арестуван, след като висшите служители на #CCP са го отстранили като ръководител на PLA (sic)“, туитира Дженифър Зенг.

„Това видео на военни превозни средства, движещи се към Пекин, идва веднага след спирането на 59 процента от полетите в страната и задържането на висши служители. Има много дим, което означава, че има пожар някъде вътре в ККП. Китай е нестабилен“, каза авторът Гордън Г Чанг.

ОБНОВЕНА

„Липсата на новини от #Китай през последните няколко часа предполага, че слуховете за преврат са по-скоро неверни, но каквото и да се случи в китайската армия през последните три дни – очевидно се е случило нещо необичайно – и ни казва, че има силна турбуленция във висшето ръководство на #ККП“, добавя Чанг.


loading...