кой побеждава в Бахмут контраатака в Херсонска област отбрана на Лисичанск

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Украинските въоръжени сили успешно прилагат американската военна концепция за съпротива, като признаци за нейното използване могат да се видят в поредицата от експлозии в Крим. Това съобщи Си Ен Ен. Това е оперативната концепция на САЩ за съпротива. Тя е разработена от Пентагона заедно с НАТО и други съюзници през 2013 г., след войната на Русия с Грузия през 2008 г.

Си Ен Ен отбелязва, че първоначално само Естония, Литва и Полша са изразили ентусиазъм по отношение на доктрината, но след окупацията на Крим от Русия през 2014 г. интересът към метода на съпротива бързо се е увеличил.

Доктрината няма за цел да създаде или подкрепи въстание; нейната цел е да създаде санкционирана от правителството сила, която да предприеме действия срещу чуждестранни окупатори за възстановяване на суверенитета.

Си Ен Ен пише, че подходът се ръководи не само от украинските военни, но и от цивилното население на страната като част от съгласуваната съпротива срещу руската армия.

Доктрината за съпротива включва използването на коктейли „Молотов“, умишлени палежи и добавяне на химикали в резервоарите за газ с цел саботиране на вражески превозни средства и призовава за широка кампания за разпространение на съобщения, за да се предотврати разпространението на вражески послания и да се поддържа единството на обществото.

Видеоклиповете с украински удари срещу руски танкове, често под поп или хеви метъл саундтрак, станаха популярни, както и кадрите с украински войници, които спасяват бездомни животни. В доклада се отбелязва, че „умишлено или не, това се превръща в част от съпротивата, позволявайки на Украйна да оформя заглавията в западните медии в своя полза и често да очовечава украинските войници по начин, който руските военни позорно не успяват да направят“.

Начело на съпротивата е президентът Володимир Зеленски, който „с нощните си речи и честите си международни изяви не позволява на конфликта да изчезне от информационния поток. Посещенията му на фронтовата линия се превръщат в световна новина, а руският президент Владимир Путин рядко е виждан извън Кремъл или Сочи.“

Тази политика на Зеленски предизвика вълна от подкрепа от чужбина и увеличи доставките на още оръжия и боеприпаси.

Генерал-лейтенант в оставка Марк Шварц, командир на Европейското командване за специални операции, заяви пред Си Ен Ен, че „украинците използват всички ресурси, както и някои доста неконвенционални средства, за да подкопаят въоръжените сили на Руската федерация.

Пенсионираният полковник Кевин Стрингър, който ръководи екипа за разработване на Оперативната концепция за съпротива, вижда признаци за използването ѝ в поредицата от скорошни удари по военни руски обекти в Крим.