Военните сили на Турция

Военните сили на Турция, които предприеха пълномащабно настъпление в северната част на Сирия, са обстрелвали с артилерийски огън американски сили със специално предназначение, съобщава „Newsweek„.

„Контингент на американските сили със специално предназначение е попаднал под обстрела на турските войски срещу позициите на кюрдите, които са подкрепяни от САЩ“, съобщава медията.

Високопоставен служител на Пентагона заяви, че атаката на турските сили е била толкова мощна, че американските военни са обмисляли възможността за ответен огън. Обстрелът обаче е намалял и американските подразделения са взели решение да се изтеглят от позициите.

Атаката е неминуема: Турция насочи оръдия към СирияТурската армия ще пресече скоро границата между Турция и Сирия заедно със Свободната сирийска армия,…Oct 9 2019skafeto.com

Източници от Пентагона и от разузнаването на иракските кюрди съобщават, че американските специални сили са изпълнявали мисия на хълма Маштенур, близо до град Кобани, където живее предимно кюрдско население.

Във връзка с това официален представител на Пентагона заяви, че турските войски трябва да знаят точното разположение на американските позиции. Не се уточнява броят на американските военни, но по думите на служителя става дума за формирование по-малко от рота.

Бивш консул: Трябва да се притесняваме от думите на ЕрдоганПо думите на бившия консул в Одрин Георги Димов последните изказвания на Реджеп Тайип Ердоган са пор…Oct 12 2019skafeto.com

Междувременно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че Анкара няма да отстъпи и ще продължи военната операция. Той отрече настъпленето да е насочено срещу кюрдите и заяви, че ги смята за „братя и сестри“ и че ще бъдат ликвидирани само „терористичните организации“.

Турският президент уточни, че борбата на Турция в Сирия и Ирак не е насочена срещу териториалната цялост на тези страни.

„Извор на мира“: Турската армия нахлу в СирияТурската военна операция в Сирия е започнала с въздушни удари, като ще бъде подкрепена и с артилерий…Oct 9 2019skafeto.com

loading...