военния преврат в Китай

Съмненията, че в Китай се извършва военен преврат, а президентът Си Дзинпин е арестуван, не са подплатени с доказателства, твърдят специалисти. Както вчера информирахме нашите читатели, в социалните медии се твърди, че в Китай има военен преврат, а президентът е арестуван. И до този момент няма никакви официални съобщения или опровержения, че това са фалшиви новини.

Китайският експерт Адил Брар отбелязва, че държавният глава най-вероятно е под карантина след завръщането си от срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), което би обяснило отсъствието му от обществени дела в момента.

Брар дори публикува данни за полетите в страната, които удостоверяват, че те не са спрени, а авиокомпаниите продължават да извършват курсовете си нормално. Като доказателство, че властта не е свалена от армията, специалистът сподели и снимки на публични брифинги на висши китайски служители, което предполага, че правителството функционира нормално.

Журналистът Зака ​​Джейкъб коментира, че президентът Си има мощна институционална власт над целия Китай, което прави преврата малко вероятен.

„Имаше много слухове тази сутрин за военен преврат в Китай, но нищо достоверно досега. Военни преврати са малко вероятни в Китай, защото Народната освободителна армия е подчинена на Централната военна комисия. Си е генерален секретар на Комунистическата партия. Армията е на партията, а не на правителството“, обясни Джейкъб в туитър.

Още по темата:
Азиатският интернет кипи: Военен преврат в Китай, Си Дзинпин под домашен арест?Интернет гъмжи от спекулации, че президентът на Китай Си Дзинпин е под домашен арест. Според няколко…Sep 24 2022skafeto.com


loading...